Decoraties van Rijksmuseum-architect Pierre Cuypers langs nieuwe weg bij Roermond

Viaducten en de wanden van een nieuwe provinciale weg bij Roermond, worden versierd met florale motieven ontworpen door de architect van het Centraal Station Amsterdam en Rijks.

Impressie van nieuwe weg bij Roermond met versieringen van Cuypers op brug en langs betonwand
Impressie van nieuwe weg bij Roermond met versieringen van Cuypers op brug en langs betonwand Beeld ingenieursbureau IPV Delft

Bloem- en plantmotieven ontworpen door architect Pierre Cuypers (1827-1921) krijgen een tweede leven langs de vernieuwde N280 bij Roermond. Schetsen als repeterende en verdraaide reliëfs straks terug op viaducten en de wanden van de verdiept liggende provinciale weg.

Het project is bedacht door het ingenieursbureau IPV Delft en kost twee miljoen euro. De gemeente Roermond en de provincie Limburg betalen de rekening. De nazaten van de architect hebben het creatieve hergebruik van de tekeningen van hunvoorvader goedgekeurd.

Cuypers was vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw bijzonder actief. Tot zijn bekendste bouwwerken behoren het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam, Kasteel De Haar en heel veel neogotische kerken. Cuypers werd geboren en overleed in Roermond en had in de Limburgse bisschopsstad een groot atelier. In dat voormalige bedrijfspand is tegenwoordig museum het Cuypershuis gevestigd. Andere Cuypers-monumenten in Roermond zijn onder meer de Teekenschool en de door hem gerestaureerde Munsterkerk.

Eerherstel decoraties Rijksmuseum

De ornamenten hadden net als Cuypers’ architectuur een tijdlang een slechte naam. In het Rijksmuseum werden ze overgeschilderd voor een betere lichtinval om de kunstwerken beter tot hun recht te laten komen. Later volgde een herwaardering. Bij de laatste restauratie van het Rijksmuseum werd de decoratie weer zoveel mogelijk teruggehaald.

De werkzaamheden voor de vernieuwing van de N280 starten begin volgend jaar en zijn naar verwachting in 2021 afgerond. De totale operatie kost veertig miljoen euro.

De vernieuwing van provinciale weg is vooral nodig vanwege de grote toevloed van kooptoeristen uit binnen- en buitenland die afkomen op de Designer Outlet. Jaarlijks trekt alleen al die verzameling winkels zo’n 5,5 miljoen bezoekers. Rond de Outlet staan nu vaak lange files.