Andries Heidema

ChristenUnie krijgt in Overijssel eerste commissaris van de koning

Andries Heidema (ChristenUnie) is voorgedragen als commissaris van de koning in de provincie Overijssel, zo hebben Provinciale Staten woensdagavond bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een politicus van deze partij commissaris van de koning wordt. Heidema (56) is sinds 2007 burgemeester van Deventer. Hij volgt Ank Bijleveld op (CDA), die vorig jaar werd benoemd tot minister van Defensie. Boele Staal (D66) was sindsdien waarnemer in Overijssel. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Martin Reesink (CDA), noemt Heidema een „verbindend leider”, die „de identiteit van de Overijsselse regio’s” goed zal aanvoelen. CU-leider Gert-Jan Segers vindt het een „goede keus en mooi nieuws” dat voor het eerst iemand van zijn partij is voorgedragen voor de functie. (NRC)