Zender ontmanteld

Radiopiraat gebruikte elektriciteitsmast Biesbosch

Het Agentschap Telecom heeft dinsdag een radiopiraat uit de lucht gehaald die uitzond vanuit een hoogspanningsmast in natuurgebied de Biesbosch bij Dordrecht. Het kostte het Agentschap, een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken dat onder meer toezicht houdt op ethergebruik, grote moeite om de zender te ontmantelen. De zender, De Geheime Piraat, gebruikte een onbemande zender op 130 meter hoogte en kon zo een relatief groot gebied bestrijken. Professionele klimmers hebben de zender ontmanteld. Hoe de piraat die in de mast heeft gekregen, is niet bekend.

Ondanks de opkomst van legale alternatieven als internetradio telt Nederland nog tientallen etherpiraten, aldus een woordvoerder van het Agentschap. Die gebruiken steeds vaker onbemande zenders geïnstalleerd op moeilijk begaanbare plaatsen in bijvoorbeeld natuurgebieden. Inspecteurs van de toezichthouder wordt het werk moeilijk gemaakt doordat piraten hun zenders afschermen met bijvoorbeeld olievaten of asbestmateriaal. Ook geweld tegen inspecteurs komt regelmatig voor.

„Het is jammerlijk dat het romantische beeld van de radiopiraat blijft bestaan”, zegt de woordvoerder van het Agentschap. „Wat zij doen, is illegaal. Ze brengen de samenleving veel schade toe en storen legale zenders van radiostations en mobieletelefoonaanbieders.” Betrapte piraten krijgen een boete van gemiddeld 3.000 euro.

In februari wees staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) een voorstel van de PvdA af om de radiopiraat aan te wijzen als immaterieel cultureel erfgoed. Bekende zenders als Radio Veronica, Radio Decibel en Radio Caroline zijn begonnen als (zee)piratenstations. (NRC)