Trumpblog

De handelsoorlog met China is “tijdelijk gestaakt”

Welkom in ons Trumpblog. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de Amerikaanse president.

De handelsoorlog met China is "tijdelijk gestaakt"

China en de Verenigde Staten (VS) hebben de handelsoorlog "tijdelijk gestaakt". Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin in een interview in het televisieprogramma Fox News Sunday: "We hebben afgesproken de importheffingen niet door te voeren zolang we werken aan een overeenkomst."

Twitter avatar FoxNewsSunday FoxNewsSunday In an exclusive interview, @stevenmnuchin1 tells Chris: "We're putting the trade war on hold, so right now we have agreed to put the tariffs on hold while we try to execute the framework." https://t.co/fJXKozKxK5

Eerder op de dag liet het Chinese staatspersbureau Xinhua al weten dat de twee landen overleggen in de hoop de handelsoorlog te staken. De twee landen spreken over maatregelen die ervoor moeten zorgen dat China meer energie en landbouwproducten importeert uit de VS.

China liet weten bereid te zijn om de import van Amerikaanse goederen en diensten "aanzienlijk te verhogen". Eerder deze maand eisten de VS dat China 200 miljard dollar (zo'n 170 milard euro) extra besteedt aan import uit het land. Minister Mnuchin liet zich niet uit over de details van de afspraken tussen de twee landen.

Lees meer over de handelsoorlog: China en VS bestoken elkaar met importheffingen

De Amerikaanse president Trump had eerder aangekondigd importheffingen in te voeren op Chinese producten ter waarde van 150 miljard dollar (127 miljard euro). Het zou dan onder meer gaan om medische apparatuur en vliegtuigonderdelen. In reactie daarop kondigde China heffingen aan ter hoogte van 50 miljard dollar (42 miljard euro) op onder meer sojabonen.

Trump: onderzoek naar FBI-infiltratie bij campagne

De Amerikaanse president Donald Trump gaat het ministerie van Justitie maandag formeel opdragen te onderzoeken of de FBI zich bemoeid heeft met zijn campagneteam, in aanloop naar de verkiezingen. Dat zegt de president zondag op Twitter. Volgens hem moet er gekeken worden of er sprake is van "infiltratie en surveillance", en of de regering van voormalig president Obama hier opdracht toe heeft gegeven.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I hereby demand, and will do so officially tomorrow, that the Department of Justice look into whether or not the FBI/DOJ infiltrated or surveilled the Trump Campaign for Political Purposes - and if any such demands or requests were made by people within the Obama Administration!

Daarmee reageert de president op eerder verschenen rapporten, waarin stond te lezen dat een informant van de FBI contact gehad heeft met twee medewerkers van de Trump-campagne, George Papadopoulos en Carter Page, zo meldt Politico.

Vrijdag beschuldigde Trump de federale politie al van dergelijke praktijken, maar nu wil hij dat er een officieel onderzoek komt. Volgens The New York Times heeft een FBI-informant inderdaad contact gehad met de campagnemedewerkers, maar was dit nadat de FBI zou zijn gewezen op verdachte banden die de twee hadden met Rusland.

Volgens de president zou het "een zeer slechte zaak zijn" als blijkt dat de FBI zijn campagneteam heeft "geïnfiltreerd". Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt nog steeds of de Russen destijds betrokken zijn geweest bij Trumps verkiezingscampagne. De president zelf heeft dit altijd fel ontkend.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If the FBI or DOJ was infiltrating a campaign for the benefit of another campaign, that is a really big deal. Only the release or review of documents that the House Intelligence Committee (also, Senate Judiciary) is asking for can give the conclusive answers. Drain the Swamp!

Melania Trump na ziekenhuisbehandeling weer in het Witte Huis

Melania Trump is ontslagen uit het ziekenhuis na haar nieroperatie. "Het is geweldig om onze ongelofelijke first lady weer in het Witte Huis te hebben", twitterde president Trump zaterdagavond. Ze voelt zich goed en het gaat goed met haar, voegde hij daar aan toe. "Bedankt voor al jullie gebeden en beste wensen!"

Melania Trump lag een week in een militair ziekenhuis nabij het Witte Huis. Door de lengte van haar opname rees de vraag wat er precies aan de hand was. Het Witte Huis wilde om privacyredenen niet meer kwijt dan dat het om nierklachten gaat, meldt persbureau AP.

Het Witte Huis heeft de afgelopen dagen "duizenden" beterschapswensen ontvangen, meldde een woordvoerder. "[De first lady] komt in alle rust op krachten en blijft goedgeluimd."

Donald Trump plaatste in eerste instantie een tweet waarin hij een tikfout maakte. Hij schreef de naam van zijn vrouw als Melanie, in plaats van Melania. Een paar minuten later was de tweet verwijderd, en plaatste de president een nieuw bericht zonder fouten.

Melania Trump op 7 mei, voor haar ziekenhuisopname. Foto Susan Walsh/AP

Schoten op golfclub van Trump

Op een van de golfclubs in het bezit van president Donald Trump zijn vrijdagochtend geweerschoten afgevuurd. Het gaat om de National Doral Golf Club in Florida. Dat heeft de politie laten weten.

Twitter avatar DoralPolice Doral Police Dept. DPD responded to a shots fired call at the Trump National Golf Resort. Subject is in custody. No known Victims at this point. CP with media area at the parking lot of Carolina Ale house. More info to follow. Again, no known Victims at this time. No further threat. https://t.co/vmNx0HcDph

Een verdachte kwam het golfresort binnen terwijl hij opmerkingen schreeuwde over president Trump. Hij hing vervolgens een Amerikaanse vlag over de balie van de receptie van de baan. Hierna schoten hij en politieagenten op elkaar, waarbij een agent gewond raakte.

De verdachte werd aangehouden. Zijn motieven zijn nog niet bekend. Presidentszoon Eric Trump bedankte de agenten voor hun moed en inzet:

Twitter avatar EricTrump Eric Trump A huge thank you to the incredible men and women of the @DoralPolice Department and @MiamiDadePD. Every day they keep our community safe. We are very grateful to you! 🇺🇸🇺🇸🇺🇸

De National Doral Golf Club is ruim 300 hectare groot en ligt buiten Miami. Trump kocht de club in 2012 voor 150 miljoen dollar. De president was niet aanwezig op de club ten tijde van het incident.

Trump: 'Noord-Korea geen tweede Libië'


Volgens Trump gaat de ontmoeting met Kim Jong-un op 12 juni 'gewoon' door zoals die gepland stond. "We zijn nog met ze in gesprek over de tijden en al het andere alsof er niks gebeurd is." Reuters tekende dat donderdag op uit zijn mond bij een persconferentie.

De top tussen de twee landen kwam deze week in het gedrang. Noord-Korea uitte openlijk irritaties over de Amerikaanse eis van volledige denuclearisering van het land volgens "Libisch model". Als de VS daar aan vast blijven houden, dreigde Pyongyang, zou er mogelijk niet eens een top komen.

'Geen tweede Libië'

Trump verzekerde Kim Jong-un donderdag dat Noord-Korea geen tweede Libië is. Dat land gaf in 2003 zijn nucleaire programma op. Acht jaar later werd leider Gaddafi tijdens de Arabische Lente afgezet en vermoord door zijn onderdanen. "Het Libië-model was een heel ander model", zei Trump. "Wij decimeerden dat land."

Kim Jong-un staat een andere toekomst te wachten als hij zijn nucleaire arsenaal ontmantelt. Trump: "Hij zou aanblijven, hij zou zijn land blijven leiden, zijn land zou er erg rijk van worden."

Toch Libië

Maar, zei de Amerikaanse president, komt er geen overeenkomst, dan zou het Libië-model alsnog in werking treden. "We kunnen dat land geen atoomwapens laten hebben. Dat kunnen we gewoon niet toelaten."

Pyongyang zou een volledige denuclearisering niet gauw toelaten. Als tegenprestatie zou het terugtrekking willen zien van Amerikaanse militairen uit Zuid-Korea en een ontmanteling van het 'verdedigingsschild' dat de VS in dat land en in Japan hebben staan.

Haspel definitief CIA-directeur

De aanstelling van Gina Haspel als directeur van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA is definitief. De Senaat ging donderdag akkoord met haar benoeming, meldt persbureau Reuters.

De stemming was feitelijk een formaliteit: Haspel was aangedragen door president Trump, wiens Republikeinen een meerderheid hebben in de Senaat. Woensdag overwon Haspel de laatste echte horde, toen de Senaatscommissie voor Inlichtingen haar aanstelling goedkeurde.

Lees ook het profiel van Gina Haspel dat NRC in maart maakte. Was zij persoonlijk betrokken bij martelingen?

Haspel, die al 33 jaar bij de CIA werkt, wordt de eerste vrouwelijke baas van de inlichtingendienst. Haar benoeming tot chef ondervond de nodige tegenstand van mensen die bezwaar maakten tegen haar verleden met omstreden verhoortechnieken.

In de jaren na de aanslagen van 11 september werkte Haspel voor de CIA in Thailand, waar ze terreurverdachten verhoorde door onder meer waterboarding toe te passen. Inmiddels zegt ze niet meer te geloven dat marteling werkt bij ondervragingen.

Pentagon: geen denken aan dat we stoppen met militaire oefeningen

Of de VS hun gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea voorlopig stopzetten, of op zijn minst inkrimpen? Geen sprake van, maakte het Pentagon donderdag duidelijk. De Noord-Koreaanse protesten ten spijt."Er is geen discussie bij ons over de militaire oefeningen", zei een Pentagon-woordvoerder donderdag tegenover Reuters.

Woensdag zegde Noord-Korea een overleg af met zijn zuiderburen. Reden: de militaire oefeningen, die het als provocatie beschouwt. Tot dan tekende wekenlang relatieve rust de verhoudingen tussen de VS en Zuid-Korea aan de ene kant en Noord-Korea aan de andere kant. Hoewel de oefeningen - die al sinds vorige week bezig waren - vaker voorkomen, reageerde Noord-Korea woest.

Lees meer over de teruggekomen spanningen in de verhoudingen: Opeens is Kim wat minder toeschietelijk

Noord-Korea was niet alleen ontdaan door de oefeningen, het wilde ook dat de VS ophielden met het eisen van volledige denuclearisering. De voor 12 juni geplande top tussen Trump en Kim Jong-un zou erdoor in gevaar komen, zeiden de Noord-Koreanen woensdag.

Voor de Amerikanen verandert er niets. Het Witte Huis maakte donderdag bekend vooralsnog door te gaan met de voorbereidingen van de top. Wat de VS betreft vindt de ontmoeting gewoon plaats zoals gepland. Trump voegde daar donderdag aan toe dat als Noord-Korea zich volledig ontdoet van atoomwapens, het "zeer sterke bescherming" zal krijgen, zonder daar verder op in te gaan.

'EU bereid te praten over meer handel als VS importtarieven opheffen'

Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker (r) en Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, tijdens de top in Sofia. Foto Ludovic Marin/AFP

Als de VS hun voornemen staken forse importtarieven te heffen op staal- en aluminium, is de EU bereid te praten over meer economische samenwerking. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zei dat donderdag op een Europese top in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Eerder op de dag lieten andere EU-leiders zich uit in soortgelijke bewoordingen. De door Trump geïnitieerde omstreden heffingen op aluminium (10 procent) en staal (25 procent) gaan op 1 juni in. "We willen een permanente vrijstelling van de tarieven", zei de Duitse bondskanselier Merkel in Bulgarije. "Dan zijn we bereid te praten over hoe we wederzijdse handelsbarrières kunnen slechten."

Fords en Chevrolets

Wat de EU betreft kunnen de Amerikaanse en Europeaanse onderhandelaars praten over meer markttoegang voor Fords, Chevrolets en andere in de VS geproduceerde auto's en industriële producten. Ook een gezamenlijke reorganisatie van de Wereldhandelsorganisatie is bespreekbaar.

De EU houdt intussen de optie open forse heffingen in te voeren op Amerikaanse producten als whiskey en Harley Davidson-motoren, mocht Trump de Amerikaanse importtarieven toch vanaf volgende maand van kracht laten gaan.

Trump betaalde wel vergoeding aan Cohen voor 'derde partij'

Donald Trump heeft in 2016 wel een vergoeding betaald aan zijn advocaat Michel Cohen van minimaal 100.000 dollar en maximaal 250.000 dollar. Dit bedrag was bedoeld voor een "derde partij", blijkt uit documenten uit de financiële administratie van de president. De 92 pagina's zijn vrijgegeven door de Amerikaanse commissie van overheidsethiek, meldt persbureau Reuters.

Het geldbedrag refereert zeer waarschijnlijk aan de 130.000 dollar zwijggeld die Cohen betaalde aan pornoster Stephanie Clifford, beter bekend als Stormy Daniels. Zij had een affaire met Trump en mocht hierover niets naar buiten brengen. De betaling vond plaats vlak voor de presidentsverkiezing.

Begin mei gaf Trumps nieuwe advocaat Rudy Gulliani al toe dat Trump zelf dit bedrag had terugbetaald. De president ontkende dit door te zeggen dat Gulliani zijn "feiten niet op orde heeft". Grote vraag blijft of de afkoopsom voor Stormy Daniels tegen de regels in met campagnegeld is betaald.

Senaatscommissie publiceert getuigenissen Trump Tower-aanwezigen

De Juridische Commissie van de Amerikaanse Senaat heeft transcripties van getuigenissen vrijgegeven van meerdere individuen die aanwezig waren bij een bedenkelijke ontmoeting tussen Donald Trump Jr. en een Russische advocaat in Trump Tower in New York. De zoon van toenmalig presidentskandidaat Trump was belastende informatie over hun Democratische tegenhanger Hillary Clinton beloofd in de aanloop naar de verkiezingen in 2016.

Uit de documenten blijkt dat de Trumps probeerden de getuigenissen van de vergadering af te stemmen toen deze ontmoeting naar buiten gekomen was in juli 2017. Ook zegt Donald Jr. dat zijn vader mogelijk heeft bijgedragen aan het opstellen van zijn verklaring over de ontmoeting, die in eerste instantie niet vermeldde dat deze opgezet was voor informatie over Clinton.

Hoewel er eerder al meer bekend was over de inhoud van de vergadering, geven de bijna tweeduizend pagina’s aan uitgetypte interviews verdere inzage in wat zich tijdens de betreffende ontmoeting heeft afgespeeld. De Senaatscommissie doet onderzoek naar de veronderstelde Russische inmenging tijdens de verkiezingen. Moskou heeft dit altijd ontkend.

Lees meer over de banden tussen Trump en Moskou: De Russische contacten van Donald Trump

De betreffende advocaat, Natalia Veselnitskaja, heeft alleen schriftelijk antwoord gegeven op vragen van de commissie. Ze ontkent verder in opdracht van de Russische overheid te hebben gewerkt. De commissie interviewde vijf van de acht aanwezigen, onder wie Trump Jr., de zakenrelatie die de ontmoeting mede had opgezet Rob Goldstone, de Russisch-Amerikaanse lobbyist Rinat Achmetsjin en een vertaler. Trumps schoonzoon Jared Kushner en voormalig campagnevoorzitter (en inmiddels aangeklaagde) Paul Manafort weigerden te praten met de Senaatscommissie.

De zoon van de Amerikaanse president, Donald Trump Jr. Foto Carolyn Kaster/AP

Jr. kan zich weinig herinneren

Trump Jr. benadrukt tijdens de interviews dat hij de vergadering nooit van te voren heeft besproken met zijn vader. Verder kan hij zich niet herinneren dat hij het Ruslandonderzoek met zijn vader besproken heeft. Ook concludeert de zoon van de president dat er wat hem betreft niets verkeerds was aan de ontmoeting.

‘Re: Russia - Clinton - private and confidential’, de mails van Trump jr.

Ook interessant is dat de zakenrelatie Goldstone het heeft over een geplande ontmoeting tussen Donald Trump en president Poetin in 2013 na een Miss Universe-show in Moskou. Die ging uiteindelijk niet door vanwege een bezoek van Willem Alexander en Máxima, die met een handelsdelegatie in Moskou waren. Volgens Goldstone was de koning te laat.

Per Rob Goldstone, Trump didn't meet with Putin during the Miss Universe pageant because of "the tardiness of the King of Holland" pic.twitter.com/A2z3WW08vh

— Ben Jacobs (@Bencjacobs) May 16, 2018

Naast het onderzoek van de Senaatscommissie kijkt speciaal aanklager Robert Mueller ook naar eventuele banden tussen Trump en de Russen. Binnen dat onderzoek is voormalig campagnevoorzitter Manafort al aangeklaagd.

Senaatscommissie stemt in met omstreden Haspel als baas CIA

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Inlichtingen heeft woensdag ingestemd met de nominatie Gina Haspel als baas van de inlichtingendienst CIA. Daarmee lijkt de weg naar haar aanstelling nu vrij. De CIA-veteraan is omstreden vanwege haar betrokkenheid bij de marteling van terreurverdachten in de nasleep van de aanslagen van 9/11.

Tien van de vijftien leden van de Inlichtingencommissie zijn achter gesloten deuren akkoord gegaan met haar nominatie, meldt AP. Haspel, al meer dan dertig jaar werkzaam bij de CIA, kreeg steun van de acht Republikeinen in de commissie en nog eens twee Democraten. De overige vijf Democraten waren tegen. De verwachting is dat ze bij een Senaatsstemming, mogelijk later deze week, ook op genoeg stemmen kan rekenen.

Critici zijn tegen de aanstelling van Haspel omdat ze in 2002 een aantal maanden een geheime CIA-basis in Thailand leidde waar terreurverdachten werden gewaterboard, een martelpraktijk waarbij het slachtoffer denkt dat hij verdrinkt. Ook zou ze bewijsmateriaal over de praktijken hebben verdoezeld. Tot frustratie van tegenstanders weigerde de CIA alle informatie naar buiten te brengen over de precieze rol van Haspel in het schandaal.

Haspel leidde naar verluidt een geheime gevangenis waar verdachten werden gewaterboard: Gina Haspel. Persoonlijk betrokken bij martelingen?

Betrokkenheid bij waterboarden

Gedurende een zitting naar aanleiding van haar nominatie zei Haspel dat ze niet geloofde dat martelen werkt bij ondervragingen. Ook zou ze als CIA-baas geen martelpraktijken toestaan. Tegelijkertijd weigerde ze de beslissing om de omstreden verhoortechnieken in te zetten, te veroordelen. Ook zei ze dat de CIA door het waterboarden waardevolle informatie heeft kunnen verzamelen.

Met een brief aan de Democratische senator Mark Warner wist Haspel haar steun binnen de Inlichtingencommissie uit te breiden. Een veroordeling bleef uit, maar ze zei wel dat het foute beslissing was. Haspel: "De VS moet een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld."

Haspel werd aangedragen als kandidaat door president Trump, die herhaaldelijk gezegd heeft dat hij voorstander is van marteltechnieken bij ondervragingen. Als de Senaat instemt dan vervangt Haspel Mike Pompeo, die op zijn beurt is benoemd als minister van Buitenlandse Zaken.

Gina Haspel tijdens een zitting in het Capitool. Foto Aaron P. Bernste/Reuters

VS zijn nog hoopvol over ontmoeting Trump en Kim

De Verenigde Staten zijn nog steeds "hoopvol" dat de ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider door zal gaan. Dat zei Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders in een interview met Fox News woensdag.

De reactie volgt op een onverwachte dreiging van Noord-Korea dat de top niet door zal gaan als Washington aan blijft dringen op de volledige denuclearisering van Noord-Korea. Volgens Sanders zijn de uitspraken van Pyonyang "niet ongebruikelijk". De Amerikaanse president is voorbereid op "zware onderhandelingen". Sanders:

"De president staat klaar als de ontmoeting doorgaat. Als het niet doorgaat, dan gaan we door met onze huidige campagne om maximale druk uit te oefenen."

Noord-Korea is boos vanwege militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS die momenteel plaatsvinden. Pyongyang schortte daarom al onderhandelingen met Seoul op. Het is de bedoeling dat Trump en Kim 12 juni elkaar zien in Singapore, maar Noord-Korea dreigt die top nu ook te beëindigen.

Lees meer over de onverwachte uitspraken van Noord-Korea: Opeens is Kim wat minder toeschietelijk

Hoewel Sanders nu stelt hoopvol te zijn over de ontmoeting, melden ingewijden volgens CNN dat het Witte Huis niet op de felle reactie van Noord-Korea was voorbereid.

Bekijk hier de reactie van Sarah Huckabee Sanders tegenover Fox News:

.@PressSec: “The president’s the toughest negotiator around.” @foxandfriends pic.twitter.com/xzAj71gO6M

— Fox News (@FoxNews) May 16, 2018

Welkom in een nieuw Trumpblog

U kunt hier alle laatste ontwikkelingen volgen omtrent het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug