Aangifte familie F. tegen ggz-instelling na steekpartij

Steekincident Den Haag De instelling waar de man was opgenomen zou te weinig hebben gedaan met de waarschuwing dat hij gevaarlijk was.

Politie op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag waar de steekpartij plaatsvond.
Politie op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag waar de steekpartij plaatsvond. Foto Rob Engelaar

De familie van de 31-jarige Malek F., die op 5 mei drie mensen in Den Haag neerstak, gaat aangifte doen tegen de Haagse ggz-instelling waar hij eerder opgenomen was geweest.

Dat bevestigt de advocaat van de familie na berichtgeving van het AD. De instelling, Parnassia, zou te weinig hebben gedaan met waarschuwingen van de familie dat F. gevaarlijk was en draagt volgens de advocaat daarom schuld voor het letsel van F. en zijn slachtoffers.

De broer van F. heeft volgens advocaat Job Knoester verschillende keren gewaarschuwd voor het gedrag van zijn broer. Hij meldde dat bij de instelling, het wijkteam en het meldpunt verwarde personen van de gemeente Den Haag. „Hij was verward, gewelddadig en sliep niet meer zonder mes”, zegt Knoester. „Later liep hij ook met een mes op zak.”

Wat Malek F. bezielde om drie mensen neer te steken, blijft een open vraag. De discussie woedt voort. Wat weten we nu eigenlijk? Drie vragen

Vanavond buigt de Haagse gemeenteraad zich over de steekpartij en de manier waarop daarmee door stadsbestuur en politie is omgegaan. Op beide is veel kritiek, met name van de kant van Groep De Mos, de grootste fractie in de Haagse raad, en de PVV. In hun ogen heeft burgemeester Pauline Krikke (VVD) in haar eerste reactie op het incident te snel aangestuurd op het beeld van een verwarde man. Dat terwijl er volgens De Mos en de PVV ook aanwijzingen waren voor een mogelijk terroristisch motief. Ze wijzen erop dat de man ‘Allahu akhbar’ zou hebben geroepen toen de politie hem neerschoot. Ook zou F. hebben geprobeerd van een van de aangevallen passanten de keel door te snijden. Van haar kant zei Krikke dat ze alleen wilde wijzen op het ggz-verleden van de man. Daarmee heeft ze niets willen zeggen over het motief van F.

Ook zijn er veel kritische vragen over de anonieme melding die de politie al in maart over Malek F. had gekregen. In gebrekkig Engels werd daar gesteld dat er een terroristische dreiging uitging van Malek F. Zowel de politie als de AIVD heeft nader onderzoek naar de tip gedaan. Ze beoordeelden de dreiging niet als ernstig genoeg, al werd die dreiging ook niet helemaal uitgesloten.

De anonieme melding over F. was niet goed geregistreerd in het systeem, zo meldde de Haagse politiechef woensdag. Daardoor was de Haagse ‘driehoek’ – waarin het OM, de politie en de burgemeester vertegenwoordigd zijn – vlak na de steekpartij niet op de hoogte van deze waarschuwing. Ook de Tweede Kamer wil hierover meer weten, in dit geval van minister Grapperhaus (Justitie, CDA).

Dinsdag maakte het Openbaar Mi bekend dat er vooralsnog geen aanwijzing zijn voor terreur bij de steekpartij. Zo werd bij een huiszoeking in zijn woning geen materiaal gevonden dat daarop zou duiden.

Het motief van F. is nog niet bekend. Sinds zijn aanhouding schijnt hij warrige, en onderling tegenstrijdige verklaringen te hebben afgelegd. Daardoor is nog steeds onduidelijk wat het motief van de man was.

Woensdag besloot de raadkamer van de Haagse rechtbank om het voorarrest van F. met 90 dagen te verlengen.