Noord-Korea: geen top als VS denuclearisering eist

Dinsdag stelde Noord-Korea ook al een overleg met Zuid-Korea uit. Het land is boos over geplande militaire oefeningen van de zuiderburen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Foto EPA

Noord-Korea dreigt de aanstaande top met de Verenigde Staten te heroverwegen als de Amerikanen blijven vasthouden aan hun eis van volledige denuclearisering. De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Kim Kye-gwan, zei dat zijn land niet zit te wachten op eenzijdige ontwapening, meldt staatspersbureau KCNA.

“Als de VS ons in een hoek blijven duwen om ons unilaterale denuclearisering op te leggen, zijn we niet langer geïnteresseerd in dialoog en zijn we gedwongen de top te heroverwegen”, sprak de onderminister tegenover Noord-Koreaanse media. Het overleg tussen president Donald Trump en Kim Jong-un staat voor 12 juni in de agenda. De twee zien elkaar in Singapore.

Libische ontwapening

De afgelopen weken lieten verschillende hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionarissen zich uit over de wenselijkheid van een algehele nucleaire ontwapening van Noord-Korea. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die vorige week op bezoek was bij de Koreanen, zei dat de VS bereid zijn economische hulp te bieden in ruil voor denuclearisering. Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton zei dat Noord-Korea “het Libische model” voor ontwapening zou moeten volgen. Onder toenmalig president George W. Bush ging Libië in 2003 akkoord met het staken van zijn atoomwapenprogramma.

Maar, zei de Noord-Koreaanse onderminister Kim dinsdag, zijn land zit niet te wachten op een “ontwapening in Libische stijl”. Blijven de VS dit eisen dan komt volgens hem niet alleen de top in het gedrang, ook de bilaterale verhoudingen staan dan op het spel. Die waren de laatste weken juist onverwacht goed. Kim benadrukte wel dat Noord-Korea nog altijd openstaat voor het verbeteren van de banden met Washington.

Lees ook: Kim zwijgt over ontmanteling van bestaande atoombommen
Twitter avatar JChengWSJ Jonathan Cheng And here it is: the English-language translation of N. Korea’s latest statement, taking aim pretty clearly at John Bolton. https://t.co/Utl8vYStVB

Pyongyang deelt met de jongste verklaring vooral een sneer uit aan Bolton, die het Libische model voorstaat. Analisten denken dat Noord-Korea hiermee Trump en Bolton uiteen probeert te te spelen. De president wil graag dat de top een succes wordt dat hij persoonlijk kan opeisen, Bolton is er juist alles aan gelegen dat het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal volledig wordt vernietigd. Kim Kye-gwan zei:

“Het is absoluut absurd om [Noord-Korea], een kernmacht, te durven vergelijken met Libië, dat slechts in de eerste fase van het ontwikkelen van een kernwapen was. De wereld weet te goed dat ons land Libië noch Irak is, landen die getroffen werden door een miserabel lot.”

Noord-Korea refereert bij pleidooien voor denuclearisering al jaren aan het Irak van Saddam Hoessein en het Libië van Moammar Gadaffi. Pyongyang redeneert dat die regimes hun massavernietigingswapens opgaven, om jaren later te worden omvergeworpen door westerse interventies. Om aan eenzelfde lot te ontkomen, meent Noord-Korea kernwapens nodig te hebben - plus de mogelijkheid die af te vuren op het Westen.

Lees ook: Noord-Korea: we zijn nu atoommacht

Ontmanteling nucleair testterein

In aanloop naar de geplande bijeenkomst met Trump kondigde Noord-Korea in april aan te stoppen met rakettesten. Ook maakte het bekend het nucleaire testterein bij Punggye-ri te ontmantelen. Dat laatste vindt eind mei plaats tijdens een ceremonie waar ook buitenlandse journalisten bij aanwezig mogen zijn, zo werd een paar dagen geleden bekend.

Dinsdag stelde Noord-Korea ook al een overleg met Zuid-Korea uit. Het land is boos over geplande militaire oefeningen van de VS en de Zuid-Koreanen.