Geen 500, maar 800 slachtoffers door aanslag Manchester

Bijna een jaar na de aanslag op de Manchester Arena wordt nog niemand vervolgd voor betrokkenheid.

Publiek kijkt toe terwijl een man en een kind kaarsen plaatsen bij een eerbetoon aan de slachtoffers, een dag na de aanslag op de Manchester Arena in mei 2017.
Publiek kijkt toe terwijl een man en een kind kaarsen plaatsen bij een eerbetoon aan de slachtoffers, een dag na de aanslag op de Manchester Arena in mei 2017. Foto Oli Scarff/AFP

Door de aanslag op de muziekarena in Manchester vorig jaar hebben ruim achthonderd mensen lichamelijk en psychisch letsel opgelopen. Dat aantal ligt hoger dan de vijfhonderd slachtoffers waarmee de autoriteiten eerder rekening hielden. De Greater Manchester Police maakte het bijgestelde cijfer woensdag bekend.

In een publieke verklaring gaf de assistent-korpschef van Manchester een nieuwe stand van zaken van het onderzoek naar de aanslag op 22 mei 2017, waarbij 22 doden vielen. De dader Salman Abedi liet een zelfgemaakte bom ontploffen in de arena tijdens een concert van Ariane Grande.

De aanslag in Manchester, een multiculturele arbeidersstad, trof een jong publiek..

Nog niemand aangeklaagd

Tijdens het onderzoek dat sindsdien door de politie wordt uitgevoerd, zijn ongeveer tweeduizend getuigen gehoord. Nog steeds zijn zo’n honderd agenten bezig met het onderzoek. Zij bekeken onder andere duizenden uren aan bewakingsbeelden en doorzochten elfduizend ton afval op zoek naar een koffer die gebruikt zou zijn bij de aanslag. Volgens de Britse krant The Guardian heeft het onderzoek tot nu toe vier miljoen pond (ruim 4,5 miljoen euro) gekost.

Abedi blies zichzelf op bij de aanslag. Een van zijn broers zit vast in Libië. De autoriteiten wachten op zijn uitlevering aan het Verenigd Koninkrijk. Zij verdenken hem van medeplichtigheid. In de weken na de aanslag werden 23 mensen aangehouden, maar zij zijn ook weer zonder aanklachten vrijgelaten.