Recensie

Recensie Muziek

De klasse van Nathalia Milstein

Nathalia Milstein is de jongere zus van violiste Maria Milstein, die vorig jaar de Nederlandse Muziekprijs won. De zussen brachten eind vorig jaar samen de bejubelde cd La sonate de Vinteuil uit, met onder meer Saint-Saëns en Debussy. En nu is daar het solodebuut van pianiste Nathalia Milstein (1995). De Milsteins zijn een Russische familie, maar Nathalia werd geboren in Frankrijk; die achtergrond laat ze weerspiegelen in haar keuze voor stukken van Prokofjev en Ravel. Beide componisten herdachten bovendien gestorven vrienden: Prokofjev in zijn Vierde sonate, Ravel in de hier wendbaar, precies en soeverein vertolkte Le Tombeau de Couperin. Het is een eigenzinnig maar doorwrocht programma, dat door Milsteins bevlogen benadering toch heel vanzelfsprekend klinkt. Het elan waarmee ze de grillige finale van Prokofjevs Vierde sonate vormgeeft getuigt van klasse. Ook op de cd: Prokofjevs Tien stukken voor piano op. 12 en zijn maniakaal doordravende Toccata op. 11.