Brieven

Brieven NRC Handelsblad 16/5/2018

Bomenlanen

Medeweggebruikers

Iedere week fiets ik langs door bomen omzoomde N-wegen naar mijn werk. Daar passeer ik ’s winters in het donker andere fietsers en joggers zonder enige vorm van verlichting, ’s zomers echtparen op leeftijd die leven in de veronderstelling dat hun benen zo hard gaan in plaats van de motor van hun elektrische fiets, ‘uit de weg’-roepende groepjes verhitte mannen die denken dat ze gezond bezig zijn en de skeeleraars die bij voorkeur midden op de weg hun benen uitslaan. Van alle seizoenen zijn de driedubbeldik sloom voorttrappende slierten scholieren, mensen die zich met een koptelefoon op alleen op de wereld wanen, fietsers wier slingerende gang verraadt dat ze bezig zijn met hun mobiel, opgevoerde scooters, de voortdenderende tractoren en de automobilisten die sjeu aan hun bestaan trachten te geven door zich te verbeelden dat ze deelnemen aan de race Parijs - Dakar. Dan heb ik het nog niet gehad over de file-ontwijkers die in hun zucht om drie minuten eerder thuis te zijn diverse verbodsborden negeren, of de motorrijder die mij laatst op het fietspad inhaalde. Maar als ik het goed begrijp gaan al deze mensen zich ineens keurig aan de regels houden en rekening houden met anderen als de bomen langs de wegen gekapt worden (Vogelvrije bomenlanen, 8/5).

Smartphoneverslaving

Smartphone is ideaal

Met verbazing lees ik de ‘heldhaftige’ verhalen van mensen die hun smartphoneverslaving afzweren door hun telefoon weg te doen. Zelf ben ik sinds een paar weken overgegaan van een eenvoudig Nokiaatje naar een (eenvoudige) smartphone, een vier jaar oud afdankertje van een van mijn dochters. Ideaal. Ik kan eindelijk whatsappen, iets opzoeken, online lezen, veel makkelijker een bericht typen en een foto maken als ik iets interessants zie. Aan social media heb ik nooit behoefte gehad. Mijn verbinding is ‘basic’ en leent zich dus niet voor het bekijken van video’s of andere bandbreedte-slurpende toepassingen. Het is onzin om een apparaat de schuld te geven van wat je zelf besluit ermee te doen.

Scheiding kerk en staat

Wet koestert religie

Lou Beeren schrijft in zijn brief (11/5) dat we „in de grondwet hebben vastgelegd dat kerk en staat gescheiden moeten blijven”, maar dat hebben we juist niet! Religie is een mening die, hoewel ongefundeerd, evenzeer recht van bestaan heeft als het geloof in kabouters of witte wieven. Maar de grondwet koestert godsdienst als meer dan zomaar een mening. Artikel 6 stelt dat ieder het recht heeft „zijn godsdienst of levensovertuiging […] vrij te belijden”. Belijd ik mijn godvrije overtuiging? De woordkeus verraadt de hogere status die aan godsdienst gegeven wordt. Nog ernstiger is dat wetsbepalingen dat ook doen. Kerken en moskeeën betalen geen onroerendezaakbelasting. Ook financieren belastingbetalers de opleiding van geloofsverkondigers op theologische universiteiten en hogescholen. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden.


oud-voorzitter Vereniging De Vrije Gedachte

Correcties/aanvullingen

Kernvakken

In het artikel Studeren? Eerst je cv en motivatiebrief (NRC Weekend, 12/05, p. 7) stond dat eindexamenkandidaten voor de kernvakken wiskunde, natuurkunde en Engels maximaal één 5 mogen staan. Dit moet zijn: de kernvakken wiskunde, Nederlands en Engels.

Jaarcijfers

In het artikel ‘Mooie jaarcijfers #Value8’, twittert topman, maar Rabobank wil geld terug (27/4, p. E2) staat dat het eigen vermogen per aandeel bij de oprichting van Value8 in 2008 0,68 euro bedroeg. Dat moet 0,48 euro zijn.

Trier

In de column Een historische slag over trots en schaamte (11/5, p. 19) stond dat de Duitse stad Trier aan de Rijn ligt. Dat moet de Moezel zijn.

Plutonium

In het artikel: Blaast Donald Trump vandaag het nucleair bestand met Iran op? (8/5, P. 4/5) stond dat plutonium niet in de natuur voorkomt. Dat is onjuist. Plutonium komt wél in de natuur voor, maar het is uiterst zeldzaam doordat het element vrij snel vervalt.