Brieven

Brieven

Jammer dat Arnoud Kuijpers (Stop op Aruba met examens in het Nederlands, 14/5) de spade niet wat dieper in het Arubaanse koraalzand steekt. De al decennia niet beantwoorde vraag luidt namelijk: tot welk taalgebied wil Aruba het liefst behoren? Tot het Engelse? Dat ligt voor de hand vanwege het belang van de overheersend Amerikaanse toeristische sector en financiële dienstverlening. Tot het Spaanse taalgebied? Vanwege de ligging van Aruba vlak voor de kust van het Zuid-Amerikaanse continent en een grote aanwas van Spaanstalige vakmensen; maar Spaans is volgens veel well-to-do Arubanen „de taal van de armoedzaaiers”. Tot het Papiamentstalige gebied dan? Van belang voor het levend houden van de eigen cultuur, maar met 500.000 sprekers op de wereld geen invloedrijke en stimulerende omgeving. Of toch tot het Nederlandse? In deze status quo doen de Arubanen er goed aan hun kinderen maximale kansen op ontplooiing te bieden door hen intensief met het Nederlands te confronteren. Dan kunnen zij ook verder studeren in Nederland, waar de eigen Arubaanse universiteit nog te weinig omvattend is. Een andere taalkeuze is heel verdedigbaar, maar halfzachte maatregelen als lagere exameneisen of afschaffing van het examen Nederlands helpen de Arubaanse kinderen niet op weg naar een zonnige toekomst.