‘Zedenhond’ zoekt spermasporen

De Nederlandse politie gaat speurhonden inzetten voor het vinden van menselijke spermasporen. Ze heeft vijf ‘zedenhonden’ opgeleid die vanaf nu beschikbaar zijn om zedenzaken, zoals verkrachtingen, te helpen oplossen.

De speurhonden maken hun opwachting na een uitgebreide testperiode. Daarin is volgens de politie gebleken dat ze sporen vonden die anders over het hoofd waren gezien.

Bij de politie zijn al langer speurhonden actief, elk met een specialisme. Zo zijn er honden die getraind zijn in opsporen van geld, explosieven, wapens, lijken of bloed. De ‘zedenhond’ is afgekeken van Noorwegen, waar al langer honden worden ingezet voor speurwerk bij zedendelicten. In Nederland is de opleiding van de honden in 2015 begonnen, in samenwerking met onder meer het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De dieren zijn als proef ingezet bij de politie Amsterdam, Oost-Nederland en Rotterdam.

Hans Evers, hoofd opleidingen en innovatie bij de Landelijke Eenheid van de politie, noemt de zedenhonden een verbetering ten opzichte van de huidige methoden. Nu worden bijvoorbeeld forensische lampen gebruikt om spermasporen te vinden. „Dan moet je denken aan mensen in witte pakken, die in het donker elk hoekje moeten afzoeken”, zegt Evers. „Dat kost veel tijd.”

Mocht blijken dat er behoefte is aan meer zedenhonden dan de huidige vijf, dan kan dat aantal verdubbeld worden.