‘Volkert van der G. wil emigreren’

Kort geding

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om van zijn meldplicht af te komen. Volgens persbureau ANP wil de inmiddels 48-jarige Van der G. emigreren, maar kan dat vanwege zijn meldplicht niet. De zaak komt dinsdag voor de rechter in Den Haag.

Begin mei 2014 kwam Van der G. onder voorwaarden vrij, nadat hij met twaalf jaar gevangenisstraf tweederde van zijn celstraf had uitgezeten voor de moord op Pim Fortuyn, in 2002. Hij werd in 2003 na hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel.

Het is niet voor het eerst dat Van der G. een kort geding aanspant tegen de in zijn ogen te strenge voorwaarden die hij de resterende zes jaar heeft. Het lukte hem om via de rechter van zijn elektronische enkelband af te komen, en ook hoeft hij geen psychische begeleiding meer te ondergaan.

Volgens zijn voorwaarden moet Van der G. zich nu nog elke drie weken melden bij het politiebureau. Van der G. ondergaat de gesprekken met de reclassering onder protest. Sinds een uitzending van Brandpunt in 2015, waarin Van der G. stiekem werd gefilmd, weigert hij met de reclasseringsambtenaren te spreken. Communiceren gaat via een laptop.

Vorig jaar wilde justitie dat Van der G. vanwege zijn halsstarrige houding tegenover de reclassering opnieuw de cel in zou gaan. De rechter gaf het OM hierin geen gelijk, waardoor Van der G. op vrije voeten mocht blijven.