Thuiskok

Tonijn, rozemarijnspiesjes

Een zomers tonijngerecht, omdat de Midden-Oosterse keuken, en dus ook die van Tel Aviv, uit meer bestaat dan alleen shoarma en falafel.

Rooster de witte en zwarte sesamzaadjes op matig vuur in een droge koekenpan totdat de witte zaadjes lichtbruin kleuren. Meng in een kommetje de sesam, za'atar, cayennepeper, soemak en een snuf grof zout. Snijd de tonijn in blokjes van ongeveer 3x3 cm. Druk twee uiteinden in de specerijenmix.

Doorboor de blokjes tonijn met een satéprikker, mikadostokje of breinaald en rijg ze daarna met zijn tweeën of drieën aan takjes rozemarijn. Kwast de tonijnblokjes in met olijfolie. Laat een grillpan op hoog vuur gloeiend heet worden (dat duurt zeker een paar minuten). Gril de spiesjes kort aan beide kanten zodat er mooie strepen ontstaan, maar de tonijn grotendeels rauw blijft.

Leg de tonijnspiesjes op een grote schaal of verdeel ze over individuele borden. Besprenkel met extra vergine olijfolie en wat spetters stroperige balsamico. Maal er flink wat verse peper overheen en bestrooi met de pijnboompitten.