Saoedi-Arabië: ramadan begint toch donderdag

De periode waarin door moslims wordt gevast begint in de negende maand van de islamitische maandkalender. Daarbij is de maanstand leidend.

In Peshawar in Pakistan wordt een moskee schoongemaakt ter voorbereiding op de ramadan.
In Peshawar in Pakistan wordt een moskee schoongemaakt ter voorbereiding op de ramadan. Foto Bilawal Arbab/EPA

De ramadan gaat donderdag officieel van start. Dat heeft een speciaal daarvoor aanwezen comité, een onderdeel van justitie, dinsdag in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten besloten. Eerder werd gemeld dat het vasten van dinsdag op woensdag zou beginnen.

De vastenmaand begint in de negende maand van de islamitische kalender. Daarbij is de maanstand leidend. Doordat wordt gekeken naar de smalle maansikkel, die vlak na zonsondergang zichtbaar moet zijn, begint het vasten in verschillende landen op verschillende dagen.

Sommige landen gaan uit van beelden van telescopen en gespecialiseerde infraroodcamera’s, elders wordt met het blote oog gekeken, aldus Al Jazeera. Ook kan de stand van de maan per land verschillen. Daardoor lopen de begindata vrijwel ieder jaar uiteen.

Inkeer en bezinning

Saoedi-Arabië is voor veel moslims leidend voor de start- en einddatum van de heilige maand. De Saoedische staatstelevisie maakte dinsdag bekend dat de ramadan donderdag begint, aldus Reuters. Religieuze autoriteiten in Egypte en Syrië deden hetzelfde en ook Indonesië, Jordanië en Irak beginnen die dag.

Lees ook: Gezellige Ramadan voor vega’s

Gedurende de ramadan, bedoeld als een periode van inkeer en bezinning, wordt tussen zonsopkomst en zonsondergang in principe niet gegeten of gedronken. Voor ouderen, zieken, jonge kinderen en zwangere vrouwen kan een uitzondering worden gemaakt.