Rusland

Overheid stopt met Kaspersky- antivirussoftware: risico spionage

De Nederlandse overheid stopt met het gebruik van antivirussoftware van het Russische Kaspersky Lab. Dat schrijft minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) maandag in een Kamerbrief. De software wordt uitgefaseerd. Grapperhaus spreekt van een voorzorgsmaatregel, omdat de antivirussoftware door de Russische overheid kan worden gebruikt voor spionage en sabotage. De minister is nog niet bekend met concrete misbruikgevallen. Kaspersky Lab valt onder Russische wetgeving. „Deze wetgeving vereist dat bedrijven zoals Kaspersky de Russische inlichtingendiensten ondersteunen in de uitvoering van hun taken. (...) De Russische Federatie heeft een actief offensief cyberprogramma dat onder meer is gericht op Nederland en Nederlandse belangen.” Grapperhaus adviseert bedrijven hetzelfde te doen. (NRC)