Privacyschandaal

Facebook blokkeert tweehonderd apps om misbruik gegevens

Facebook heeft tweehonderd applicaties geblokkeerd die mogelijk gegevens van gebruikers hebben misbruikt. De techgigant doet vervolgonderzoek naar het databeheer van de programma’s, kondigde Facebook maandag aan in een verklaring. Als blijkt dat ze inderdaad gegevens hebben misbruikt, worden de apps definitief van Facebook verbannen. De maatregel volgt op het schandaal rondom het databedrijf Cambridge Analytica van begin april. Dat bedrijf kreeg via een bepaalde app informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers in handen. Daarmee kon Cambridge Analytica profielen schetsen en gericht politieke advertenties verspreiden. Facebook-oprichter en topman Mark Zuckerberg kondigde in maart grootschalig onderzoek aan. Inmiddels zijn al „duizenden” apps onderzocht. (NRC)