President Catalonië

Quim Torra nipt gekozen als ‘tijdelijke opvolger’ Puigdemont

Quim Torra is maandag verkozen tot regiopresident van Catalonië. De nationalist die als „tijdelijk opvolger” naar voren is geschoven door Carles Puigdemont kreeg in de tweede stemronde de steun van 66 parlementariërs. 65 leden stemden tegen, 4 leden van de linkse CUP-partij onthielden zich. Met zijn verkiezing komt mogelijk ook een einde aan bijna zeven maanden Madrileens bestuur. Zaterdag kwam de 55-jarige separatist nog tekort voor de absolute meerderheid. Catalonië zat zonder regiopresident sinds Puigdemont eind oktober de onafhankelijkheid uitriep en vluchtte, nadat de Spaanse regering de Catalaanse regering had afgezet. Met de keuze voor Torra proberen de separatisten de koude oorlog met de nationale regering van Mariano Rajoy in leven te houden. (NRC)