OM: boetes tot 300 euro voor bedreiging anti-Zwarte Piet-activist

Quinsy Gario ontving tientallen bedreigende en beledigende berichten via Facebook. In een van de berichten stond dat hij “afgeschoten” moest worden.

Quinsy Gario spreekt tijdens een protest op het Beursplein in Amsterdam.
Quinsy Gario spreekt tijdens een protest op het Beursplein in Amsterdam. Foto Bas Czerwinski/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag boetes van 200, 250 en 300 euro geëist tegen drie mannen die anti-Zwarte Piet-activist Quinsy Gario hebben bedreigd, bevestigt het OM na berichtgeving van ANP. De mannen stuurden Gario berichten via Facebook, waarin onder meer gesteld werd dat de activist “afgeschoten” moest worden. Volgens de officier van justitie is dit een “gevaarlijke uitlating in een verhit debat”.

Twee van de drie verdachten stelden dinsdag dat hun Facebookaccounts waren gehackt toen de teksten werden verstuurd. De derde verdachte heeft bekend. Hij zei dat hij handelde in een impuls en betuigde spijt.

In 2016 schreef Gario een opiniestuk voor NRC. Witte man moet mij niet de les lezen.

Gario ontving in 2014 via Facebook honderden bedreigende en beledigende opmerkingen. De activist deed aangifte, waarna het OM besloot negentien berichten nader te onderzoeken. Volgens het OM hebben in totaal vijf verdachten zich schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Bij de andere zaken “was dit lastig te bewijzen”, stelt een woordvoerder. Een van de zaken is geseponeerd, de vijfde verdachte moet nog voor de rechter komen omdat hij dinsdag besloot toch een advocaat in de arm te nemen. De rechtbank doet op 29 mei uitspraak.

Gario is kunstenaar en voert al jaren actie tegen de traditionele vorm van het Sinterklaasfeest, omdat Zwarte Piet volgens hem een racistisch verschijnsel is. Hij verzon samen met activist Jerry Afriyie de actie ‘Zwarte Piet is racisme’. Het project begon in 2011 als een performance-kunstproject. Afgelopen jaar sloten tweehonderd invloedrijke Nederlanders zich aan bij de actie, door foto’s te publiceren terwijl ze een t-shirt droegen met de tekst.