Luchtvaart

Bewoners rond luchthavens bundelen verzet tegen groei

Omwonenden van zes Nederlandse luchthavens keren zich gezamenlijk tegen de volgens hen ongewenste groei van de luchtvaart. Deze dinsdag richten zij het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) op. Ze roepen het kabinet op om prioriteit te geven aan gezondheid, milieu en klimaat. De bewoners willen dat luchtvaartmaatschappijen hun CO2-uitstoot terugdringen en dat goedkopere treinverbindingen korte Europese vluchten overbodig maken. Op 23 juni vindt het Landelijk Protest Luchtvaartgroei plaats. De LBBL wordt gevormd door bewonersverenigingen bij Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde. Deze dinsdag debatteert de Tweede Kamer over Schiphol en Lelystad Airport (ANP)