Hongarije

George Soros verhuist van Boedapest naar Berlijn

De Open Society Foundations (OSF) van filantroop George Soros heeft dinsdag bekend gemaakt haar activiteiten in Hongarije te staken. De organisatie, waar meer dan honderd mensen werken, verhuist van Boedapest naar Berlijn. Volgens voorzitter Patrick Gaspard kan de veiligheid van de „operaties en medewerkers niet meer beschermd worden tegen inmenging van de regering”. De Hongaarse regering heeft sinds de herverkiezing van premier Viktor Orbán verschillende wetten doorgevoerd om de OSF tegen te werken. Zo moeten organisaties die migratie ondersteunen een screening ondergaan en hoge belasting betalen over buitenlandse donaties. Volgens de organisatie van Soros voert de regering bovendien een „misleidende propagandacampagne” tegen de stichting. (NRC)