Stichting George Soros verhuist van Boedapest naar Berlijn

De mensenrechtenorganisatie van Soros zou door overheidsbemoeienis niet meer veilig kunnen werken in het land.

George Soros tijdens een bijeenkomst in Londen.
George Soros tijdens een bijeenkomst in Londen. Foto Luke MacGregor/Reuters

De Open Society Foundations (OSF) van filantroop George Soros verhuist van Boedapest naar Berlijn. De organisatie maakte dinsdag bekend haar activiteiten in Hongarije te staken. Volgens voorzitter Patrick Gaspard kan de veiligheid van de “operaties en medewerkers niet meer beschermd worden tegen inmenging van de regering”.

De Hongaarse regering heeft sinds de herverkiezing van premier Viktor Orbán verschillende wetten doorgevoerd om de organisatie van Soros tegen te werken. Zo moeten organisaties die migratie ondersteunen, zoals OSF, een screening ondergaan en hoge belasting betalen over buitenlandse donaties.

De Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros wordt gehaat door rechts-nationalistisch Europa. De lange arm van George Soros.

Volgens de organisatie van Soros heeft de regering bovendien miljoenen euro’s gestoken in een “misleidende propagandacampagne” om de stichting, diens oprichter en medewerkers zwart te maken. Ook pro-regeringsmedia zouden valse beschuldigingen hebben verspreid.

Overspoelen met vluchtelingen

Orbán verwijt de Hongaars-Amerikaanse oprichter George Soros de spil te zijn in een netwerk van mensenrechtenactivisten, links-liberale media, oppositieleden en “Brusselse bureaucraten” die Hongarije willen overspoelen met vluchtelingen.

De organisatie zal haar activiteiten voortzetten in Berlijn. In Boedapest werkten meer dan honderd mensen voor OSF. De stichting zet zich onder meer in voor de bescherming van het democratisch bestuur en van mensenrechten en zegt “alle mogelijkheden binnen de wet te blijven gebruiken om fundamentele rechten die bedreigd worden te beschermen”.