‘EU verleende illegale subsidies aan Airbus’

Dat stelt een beroepscommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het gaat om illegale steun voor de A350 en de A380.

Foto Focke Strangmann/EPA

De Europese Unie heeft nagelaten illegale subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus stop te zetten, stelt een beroepscommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Met die uitspraak bekrachtigt de organisatie een eerdere berisping uit 2016 wegens miljarden aan ongeoorloofde staatssteun door EU-lidstaten.

Het oordeel geeft de Verenigde Staten de mogelijkheid actie te ondernemen tegen de EU. De twee economische blokken bestoken elkaar al sinds 2004 met aanklachten wegens vermeende staatssteun aan de luchtvaartindustrie. Zo stelt Washington dat het Amerikaanse Boeing miljarden dollars is misgelopen door de steun aan zijn Europese concurrent.

De WTO ging overigens niet mee in alle klachten van de Amerikanen. De organisatie stelt na nadere bestudering alleen illegale steun vast voor twee vliegtuigmodellen van Airbus, de A350 en de A380. Boeing klaagde ook over subsidies voor andere programma’s van Airbus.