Brieven

Brieven

Feminisme in IJsland

Geen walhalla

Het artikel Hier zijn ook mannen feminist (11/05) is te optimistisch over de gendergelijkheid op IJsland. In 2014 bijvoorbeeld verlieten IJslandse vrouwen hun werkplek om 14:38. Een man moest tot dat tijdstip werken om evenveel te verdienen als een vrouw in een hele werkdag. Soortgelijke protesten vonden ook al plaats in 2005 en 2010, zonder veel resultaat: in 2005 verlieten de vrouwen hun werk om 14:08.

Een paar maanden geleden beklaagde premier Katrín Jakobsdóttir zich in een interview nog over loonongelijkheid en geweld tegen vrouwen.

IJsland kent volgens het World Economic Forum inderdaad de kleinste ‘genderkloof’. Maar volgens datzelfde Forum doen Rwanda, Burundi en Qatar het beter wat betreft loongelijkheid. In Jamaica, Ghana en Oekraïne bekleden vrouwen vaker leidinggevende posities in bedrijven. In 2008 rapporteerde nog 30 procent van de vrouwen dat zij in hun leven fysiek geweld door mannen hadden meegemaakt.

Net als in Nederland moet er in IJsland dus nog heel wat gebeuren om gelijkheid tussen man en vrouw te bewerkstelligen. Het verschil met Nederland is misschien dat er in IJsland al meer bewustwording gecreëerd is, maar IJsland is geen feminismewalhalla.