Bijna voltallig partijbestuur 50Plus stapt op

De bestuursleden verschillen van mening over de ‘bestuursstijl en werkwijze’. Alleen de secretaris blijft nog in functie.

Partijvoorzitter Jan Zoetelief tijdens de Algemene Vergadering van 50Plus in november.
Partijvoorzitter Jan Zoetelief tijdens de Algemene Vergadering van 50Plus in november. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Na een langslepende interne ruzie hebben zeven van de acht bestuursleden van 50Plus maandagavond hun taken neergelegd. Drie van hen waren ontevreden over “de bestuursstijl en werkwijze” van met name voorzitter Jan Zoetelief, aldus een partijwoordvoerder. Met het verwijt dat anderen “hun verantwoordelijkheden ontvluchten”, besloten daarop ook Zoetelief en twee medestanders af te treden. Eén lid was van mening dat in de ontstane situatie geen sprake kon zijn van een goed functionerend bestuur, en stapte daarom op. Eén voor één dienden zij per email hun ontslag in.

Een duidelijke inhoudelijke reden voor de bestuurscrisis is volgens de woordvoerder moeilijk aan te geven. Enkele bestuursleden waren niet te spreken over hoe het dagelijks bestuur, dat bij 50Plus bestaat uit vier mensen, de overige bestuursleden tijdig informeerde over besluiten. “Maar voor iedereen is de reden anders. Op meerdere punten konden ze geen overeenstemming bereiken.”

Geen vertrouwen politieke leiding

Alleen secretaris Hylke ten Cate blijft nog in functie tot de het partijcongres volgende week, waar 50Plus sowieso een nieuw bestuur zou kiezen. Jan Zoetelief hoopt te worden herkozen, maar de 50-Plus-fracties in de Tweede en Eerste Kamer zegden een maand geleden het vertrouwen in hem op. Onvrede over voorzitter Zoetelief, wethouder in Nijmegen, ontstond al kort na zijn aantreden in 2017. Hij zou onder meer te autoritair zijn.

In een persbericht steunden de partijfracties de kandidatuur van Geert Dales als nieuwe voorzitter van de partij. Dales (oud-VVD’er) was van 2002 tot 2004 wethouder in Amsterdam en daarna burgemeester van Leeuwarden.

Zoetelief lijkt de derde 50-Plus-voorzitter te zijn die na een conflict met de politieke leiders, partijleider Henk Krol en oprichter en senator Jan Nagel, het veld moet ruimen. Eerder vielen Willem Holthuizen (2012 - 2013) en John Struijlaard (2014 - 2016) uit de gratie.

Verkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen van 2017 liepen uit op een teleurstellende vier in plaats van de gehoopte tien zetels. Uit een geheim rapport dat werd gelekt naar NRC bleek dat de partij tijdens de campagne een chaos was. Tijdens een vertrouwd ongezellig partijcongres in november repte Zoetelief echter niet over dat rapport.

In maart deed de partij voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Met deelname in twintig gemeenten werd 0,8 procent van de stemmen gehaald, 34 zetels. Alleen in Amsterdam, waar Geert Dales kandidaten selecteerde en lijstduwer was, haalde 50Plus geen enkele zetel.