Recensie

Recensie Film

Amerikanen willen meteen knuffelen

Komedie ‘Oh Lucy!’ is een grappige debuutfilm over de cultuurverschillen tussen Japanners en Amerikanen, die gaandeweg scherpe randjes krijgt.

Setsuko als haar alter ego Lucy, die veel meer durft.
Setsuko als haar alter ego Lucy, die veel meer durft.

Als Setsuko door haar nichtje Mika wordt gevraagd of zij haar Engelse lessen wil overnemen, stemt Setsuko in met een proefles. En dan gebeuren er vreemde dingen. De onconventionele Amerikaanse leraar John geeft haar een blonde pruik en een nieuwe naam, Lucy. Ook omhelst hij haar, want dat is wat Amerikanen nou eenmaal graag doen. Ze stribbelt wat tegen: Japanners zijn niet heel dol op directe vormen van expressie. Maar als John haar eenmaal in zijn armen neemt, vlijt zij zich net iets te lang tegen hem aan. Zijn omhelzing doet haar zichtbaar goed. Het is een mooie scène, die iets zegt over de eenzaamheid van Setsuko.

Oh Lucy! zit vol scènes die de toeschouwer net even verrassen, waardoor het verhaal altijd onvoorspelbaar en boeiend blijft. Zo ontwikkelt de film zich na een half uur tot een road movie. Setsuko en haar meer conformistische zus Ayako reizen naar Amerika, op zoek naar Mika die met John is meegegaan naar Los Angeles. Eenmaal in Californië blijkt Mika haar Engelse docent alweer verlaten te hebben, maar waar is ze?

Oh Lucy! is een plezierige debuutfilm die meer en meer scherpe randjes krijgt naarmate de reis vordert. In grove streken schetst regisseur Atsuko Hirayanagi de cultuurverschillen tussen Japan en Amerika maar haar film is vooral een karakterschets van Setsuko, sterk neergezet door Shinobu Terajima. Zij is een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd die werkt als loonslaaf op een kantoor. Ze heeft een moeizame relatie met haar zus en past nauwelijks nog in haar met allerlei spullen volgepropte huis. Het omarmen van haar alter ego, de blonde Lucy, zet Setsuko’s bevrijding in gang. Ze wordt minder ‘Japans’ en reageert directer. Met soms onvoorziene gevolgen.