Air France-KLM benoemt interim-leiding

Luchtvaart Anne-Marie Couderc wordt vrijwel zeker benoemd als tijdelijke topvrouw van Air France-KLM. Pieter Elbers krijgt ook een rol in de top.

De 68-jarige Franse ex-politica Anne-Marie Couderc is door Air France-KLM aangewezen als tijdelijk opvolger van de opgestapte topman Jean-Marc Janaillac. Volgens Franse media zou het bedrijf haar dinsdagmiddag tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders van het luchtvaartbedrijf presenteren.

De dagelijkse leiding van het moederbedrijf van KLM wordt waargenomen door algemeen directeur Franck Terner van Air France, financieel directeur Frédéric Gagey van Air France-KLM en president-directeur Pieter Elbers van KLM. Janaillac kondigde begin deze maand zijn vertrek aan nadat het personeel van Air France een loonbod had afgewezen.

Couderc is sinds maart 2016 lid van de raad van commissarissen van Air France-KLM. Volgens de krant Les Echos was ze de enige kandidaat die een tijdelijke benoeming accepteerde. De komende maanden wordt gekeken op welke wijze Janaillac definitief kan worden opgevolgd.

Daarbij speelt de Franse staat, met 14 procent van de aandelen en 23 procent van de stemrechten, een grote rol. Maar de verantwoordelijke ministers houden zich vooralsnog op de vlakte. Ze willen iemand die het bedrijf en de luchtvaartindustrie goed kent en suggereren daarmee niet per definitie een politieke benoeming na te streven. De overheid „dient zich niet te bemoeien met de bedrijfsvoering”, zei transportminister Élisabeth Borne dinsdagochtend nog.

Volgens zakenkrant La Tribune zou het huidige takenpakket van Janaillac verdeeld kunnen worden tussen een niet-uitvoerend bestuursvoorzitter en een uitvoerende algemeen directeur van de holding. Voor die laatste positie zou de Nederlander Pieter Elbers niet geheel kansloos zijn.

Interim-topvrouw Couderc, advocaat van opleiding, heeft zowel in de politiek als het bedrijfsleven gewerkt. Ze was wethouder in Parijs en parlementslid voor de centrum-rechtse RPR. Als staatssecretaris voor Arbeid onder Alain Juppé in 1995 behoorde ze tot de zogenoemde juppettes: invloedrijke vrouwen rond de premier.

Daarvoor en daarna werkte ze bij uitgeverij Hachette. Als algemeen directeur lag ze daar onder vuur toen ze een cover van Paris Match goedkeurde waarop de toenmalige vrouw van Nicolas Sarkozy met haar nieuwe minnaar te zien was. Tot vorig jaar was ze bestuursvoorzitter van media-distributiebedrijf Presstalis. Ze moet bij Air France-KLM de rust zien te herstellen. De bonden hebben hun stakingsacties voorlopig opgeschort.