Wereldhandel

Nederlandse export goed voor 3,2 procent van wereldhandel

Het aandeel van de Nederlandse export in de wereldhandel is in de afgelopen twee jaar toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam Nederland vorig jaar met zijn export 3,2 procent van de wereldhandel voor zijn rekening. Procentueel nam de goederenexport naar Azië tussen 2015 en 2017 het hardst toe, met ongeveer een kwart. Het ging vooral om aardolieproducten. Ook de uitvoer naar Noord- en Zuid-Amerika en Oceanië steeg. Naar Europese landen werd minder geëxporteerd, al blijft Europa de grootste markt. De Nederlandse export bestaat ook uit diensten, onder meer handel in royalty’s en licenties. De totale wereldhandel is sinds 2000 meer dan verdubbeld in waarde, van 8,5 biljoen euro tot bijna 20 biljoen euro vorig jaar. De Nederlandse uitvoer steeg ongeveer net zo sterk. (ANP)