tennis

Bertens verliest finale, nu nummer 15 van de wereld

Kiki Bertens verliet het toernooi in Madrid afgelopen weekend met een grote lach en een kleine traan. De 26-jarige tennisster speelde er het beste tennis uit haar loopbaan, haalde daarmee voor het eerst de finale van een Premier Mandatory Event, verdiende 583.725 euro, steeg naar de vijftiende plaats op de wereldranglijst, maar de ultieme bekroning bleef uit. Na een gevecht van bijna drie uur moest ze zaterdag de titel aan de Tsjechische Petra Kvitová laten. „Het verlies doet pijn, maar ik denk dat ik snel met een positief gevoel terug zal kijken op deze week”, zei ze.

Bertens bevestigde in Madrid wat de insiders al lang wisten. Ze behoort op gravel tot de allerbesten van de wereld. Wereldtoppers als Wozniacki, Sharapova en Garcia werden op weg naar de finale verslagen. „Ik heb de laatste tijd grote stappen gemaakt. Ik weet dat ik het heel veel meiden lastig kan maken”, zei ze kort na de verloren finale. Coach Raemon Sluiter, met wie Bertens sinds 2,5 jaar samenwerkt, was trots op zijn pupil. „Ik denk dat Kiek hier in Madrid een blueprint in handen heeft van hoe ze de dingen moet doen.” Voor Bertens wacht nu het volgende graveltoernooi, in Rome, waar ze vorig jaar tot de halve finale reikte. In de eerste ronde treft Bertens de Griekse Sakkari, tegen wie in Madrid haar zegetocht begon. (NRC)