Splitsing

KLM-baas Elbers vindt stopzetten van samenwerking met Air France ‘ondenkbaar’ en niet aan de orde

Het opsplitsen van KLM en Air France in twee losse bedrijven is voor KLM-topman Pieter Elbers „ondenkbaar”. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij mag nu dan last hebben van de onrust bij het Franse concern, maar op de lange termijn is het vooral fijn dat KLM „een Franse broer” naast zich heeft. Dat zei Elbers zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Wie beweert dat Air France alleen maar een blok aan het been van KLM is, heeft een te „enge blik”, vindt Elbers. „Als je ziet wat het samengaan ons gebracht heeft: we zijn daardoor in staat geweest om meer bestemmingen te openen. We zijn terug in Zuid-Amerika. (…) Er zitten dus meer aspecten aan die je niet direct terugziet in resultaten, maar die wel zorgen dat KLM goed draait.”

Tegelijkertijd vreest Elbers ook dat de stakingen van het Franse personeel, die nu al vijftien dagen duren, „de hele boel spaak” laten lopen. De topman vindt dan ook dat er hard moet worden ingegrepen als de medewerkers van de Franse tak hun acties te lang doorzetten. Het was voor het eerst dat Elbers reageerde op het vertrek van topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM en de koersval die daar vorige week op volgde. (NRC)