Opnieuw aanslag gepleegd door gezin in Surabaya

Vijf gezinsleden bliezen zich op. Naast vier van de aanslagplegers vielen er geen doden. Zondag pleegde al een ander gezin een aanslag.

Een politieagent bewaakt de plek van de aanslag.
Een politieagent bewaakt de plek van de aanslag. Foto Didik Suhartono/Antara

Een zelfmoordaanslag maandag in de Indonesische stad Surabaya blijkt opnieuw het werk van leden van één gezin. Een achtjarig meisje was de enige van de vijf aanslagplegers die het heeft overleefd, meldt persbureau Reuters. Naast de overige vier gezinsleden kwamen bij de aanslag geen mensen om het leven. Wel vielen er enkele gewonden.

Het gezin kwam op twee motorfietsen aanrijden bij een politiepost en blies zichzelf vervolgens op. Het achtjarige meisje werd door de explosie weggeslingerd. Zij raakte gewond, aldus de Indonesische politie. De andere slachtoffers zijn vier politieagenten en zes burgers.

Zondagmorgen veroorzaakte een ander gezin een bloedbad bij drie kerken in Surabaya, de tweede stad van Indonesië. Naast de zes daders kwamen bij die zelfmoordaanslagen zeker zeven anderen om het leven. Ruim veertig mensen raakten gewond. Twee zonen van het gezin gebruikten een motorfiets als bomvoertuig, terwijl de vader een autobom tot ontploffing bracht. De moeder blies zichzelf op samen met haar twee dochters, van wie de jongste pas negen jaar was.

Op openbare scholen hoort de islam geen ‘voorrang’ te krijgen boven de vijf andere religies die Indonesië erkent. Toch gebeurt dat wel, vooral op Java. Het leidt tot groeiende intolerantie en radicalisering.

De aanval, de dodelijkste sinds jaren in Indonesië, werd al snel opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De politie vermoedt echter dat het Indonesische terreurnetwerk Jamaah Ansharud Daulah (JAD) erachter zit. De vader zou aan het hoofd hebben gestaan van een lokale JAD-afdeling.