Nucleaire deal

‘Geen olietekort na Amerikaanse sancties tegen Iran’

De Amerikaanse sancties tegen Iran veroorzaken geen tekort aan olie. Andere Arabische landen kunnen voldoende extra produceren om het aandeel dat nu wegvalt op te vangen, zo verzekerde minister Suhail Al Mazrouei van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zondag. Volgens de minister hebben zowel de VAE als Koeweit en Saoedi-Arabië voldoende „buffer”, waardoor de toelevering van olie niet in gevaar komt. De Amerikaanse president Trump kondigde vorige week aan dat de VS zich terugtrekken uit het nucleaire akkoord met Iran. Ook krijgt het land economische sancties opgelegd. Binnen oliekartel OPEC is Iran de op twee na grootste olieproducent. Met ongeveer 4 miljoen vaten per dag is het land goed voor ongeveer 5 procent van de wereldwijde productie. (Bloomberg)