Met tweet ‘redt’ Trump Chinees bedrijf van ondergang

Handelsrelatie VS-China De Amerikaanse president komt terug op een verbod op het kopen van Amerikaanse technologie voor een Chinees telecombedrijf. Het verrassende besluit volgt op overleg van Trump met collega Xi.

Het Chinese telecombedrijf ZTE is voor het maken van moderne smartphones afhankelijk van Amerikaanse chips.
Het Chinese telecombedrijf ZTE is voor het maken van moderne smartphones afhankelijk van Amerikaanse chips. Foto Johannes Eisele/AFP

Met een verrassende tweet gaf de Amerikaanse president Donald Trump zondag de opdracht aan zijn eigen regering om een Chinees bedrijf van de ondergang te redden. Het Amerikaanse ministerie van Handel had eerder besloten om de Chinese telecomgigant ZTE voor zeven jaar uit te sluiten van het kopen van Amerikaanse technologie. Dat zou de doodsklap voor het bedrijf met zo’n 80.00 werknemers wereldwijd kunnen betekenen. Het bedrijf is afhankelijk van Amerikaanse chipsfabrikanten om moderne smartphones te produceren. Ook heeft het daarvoor Amerikaanse Android-technologie nodig.

Trump twitterde dat hij na overleg met de Chinese president Xi Jinping had besloten dat het besluit moest worden teruggedraaid – dit om Chinese banen te redden. China en de VS „werken samen om het immense Chinese telefoonbedrijf ZTE de kans te geven om weer aan de slag te kunnen, snel”, aldus Trump. Hij meldde verder dat hij aan het ministerie van Handel de opdracht had gegeven „om het voor elkaar te brengen, snel”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump President Xi of China, and I, are working together to give massive Chinese phone company, ZTE, a way to get back into business, fast. Too many jobs in China lost. Commerce Department has been instructed to get it done!

In China is het besluit goed gevallen. Niet alleen de werknemers van ZTE reageerden zoals te verwachten enthousiast op sociale media, ook de staatsmedia reageerden positief.

De straf tegen ZTE moest volgens de activistische staatskrant Global Times vooral gezien worden als een stap in de dreigende Amerikaans-Chinese handelsoorlog. De krant vindt het verstandig en terecht dat die straf nu wordt teruggedraaid, want: „Het is onredelijk om de doodstraf [tegen ZTE] uit te spreken op grond van een verschil van mening over de bonussen van een handvol werknemers.” De krant vervolgt: „Wat ook de reden achter de sancties tegen ZTE zijn, de recente tweet van president Trump is bemoedigend.”

Lees ook: Handelstekort? Kom maar hier met je technologie, zegt China

Berouw tonen

Het verbod voor ZTE van het Amerikaanse ministerie kwam er omdat ZTE eerder Amerikaanse technologie had doorverkocht aan Iran en aan Noord-Korea. Daarvoor moest het bedrijf niet alleen een hoge boete betalen, ook oprecht berouw tonen door geen bonussen te betalen aan hooggeplaatste werknemers van het bedrijf die bij de verkoop betrokken waren geweest. Toen dat laatste niet gebeurde en ZTE erover gelogen bleek te hebben, volgde de uitsluiting voor zeven jaar.

Ook Chinese beleggers verwelkomden de beslissing van Trump. Waar zij er al lang aan gewend zijn dat beurskoersen van bedrijven sterk schommelen onder invloed van plotselinge Chinese overheidsbeslissingen, krijgen zij nu ook te maken met de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse president.

De beurskoers van een Chinees bedrijf dat onderdelen levert aan ZTE schoot na Trumps tweet meteen met het dagelijks toegestane maximum van 10 procent omhoog.

Lees ook over die sancties die dreigen tegen Huawei, de op twee na grootste smartphoneproducent ter wereld: VS nemen weer een Chinees bedrijf op de korrel