Lichamen van door IS gedode kopten terug naar Egypte

In 2015 executeerde de terreurgroep twintig Egyptische christenen op het strand van Sirte, destijds een IS-bolwerk in Libië.

Soldaten bij een gebouw in Sirte dat werd gebruikt door IS. De Libische kuststad werd in 2016 heroverd op IS, beeld uit augustus 2016.
Soldaten bij een gebouw in Sirte dat werd gebruikt door IS. De Libische kuststad werd in 2016 heroverd op IS, beeld uit augustus 2016. Foto Mohame Ben Khalifa/EPA

Libië brengt de lichamen van twintig koptische christenen terug naar Egypte. Dat melden internationale persbureaus maandag. De kopten werden in 2015 onthoofd door Islamitische Staat (IS) in de Libische kuststad Sirte, die de terreurgroep destijds in handen had.

De twintig Egyptische mannen werden in februari 2015 onthoofd. De groepering publiceerde een video van de executie, waarin te zien was hoe de ontvoerde mannen, gekleed in oranje overalls, gedwongen werden te knielen op een strand. De Egyptische luchtmacht voerde daarna vergeldingsaanvallen uit op doelwitten van IS in Libië.

In december 2016 werd IS uit Sirte verdreven door lokale milities die trouw zijn aan de Libische eenheidsregering. Zij werden bij de strijd tegen de terreurgroep ondersteund door de Verenigde Staten. In oktober vorig jaar werden de lichamen van de Egyptische kopten teruggevonden.

Kopten ook in Egypte slachtoffer

Een Libische overheidswoordvoerder heeft laten weten dat de lichamen naar Misrata worden gebracht, zo’n tweehonderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Van daaruit worden de stoffelijke resten naar Egypte gevlogen. In totaal gaat het om de lichamen van 21 slachtoffers, onder wie één Ghanees, schrijft persbureau Reuters.

Ongeveer 10 procent van de bevolking van Egypte zijn koptische christenen. Zij zijn ook in Egypte zelf geregeld slachtoffer van aanslagen. In april vorig jaar kwamen tientallen kopten om het leven bij aanslagen op kerken in de steden Tanta en Alexandrië.

Correctie (16 mei 2018): In een eerdere versies was Misrata aangeduid als een stad in het westen van Egypte en vervolgens als een stad in het noordoosten van Libië. Dat klopt niet, Misrata ligt in het noordwesten zo’n 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Hierboven is dat aangepast.