Israëlische leger doodt tientallen demonstranten bij de Gazastrook

Op de dag dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verhuist, demonstreren opnieuw duizenden Palestijnen bij de grens tussen Gaza en Israël.

Palestijnse demonstranten zoeken dekking voor traangas, die door het Israëlische leger wordt afgeschoten.
Palestijnse demonstranten zoeken dekking voor traangas, die door het Israëlische leger wordt afgeschoten. Foto Mohammed Abed/AFP

Bij demonstraties aan de grens tussen de Gazastrook en Israël zijn maandag zeker veertig Palestijnen omgekomen. Dat melden internationale persbureaus op basis van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Volgens het ministerie zijn er negenhonderd gewonden gevallen. Verwacht wordt dat het dodental nog oploopt.

De demonstratie aan de grens op maandag is volgens persbureau AP de grootste sinds op 30 maart een campagne begon van protesten in het kader van het zeventigste bestaansjaar van Israël. Het Israëlische leger zegt tegen de krant Haaretz dat zeker 35.000 demonstranten aanwezig zijn bij de protesten. Zij hebben zich op twaalf locaties langs de grens verzameld.

Volg het laatste nieuws over het geweld in de Gazastrook in ons liveblog.

De demonstraties staan bekend als de ‘Mars van de Terugkeer’. Daarbij waren tot en met vorige week ruim veertig Palestijnen omgekomen en werden meer dan 1.800 demonstranten verwond door Israëlisch vuur. Enkele honderden meters van de grens zijn door de demonstranten tentenkampen opgericht.

Maandag is ook de dag dat de Amerikaanse ambassade wordt verhuisd van Tel Aviv naar Jeruzalem. Die beslissing leidde tot woede bij Palestijnen; de stad wordt door zowel Israëliërs als Palestijnen als hoofdstad gezien.

Lees meer over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem: Stilletjes wordt Jeruzalem almaar minder Palestijns

Het grenshek bestormen

Het Israëlische leger schoot maandag met scherp op de duizenden betogers die langs de grens zijn samengekomen. Onder de dodelijke slachtoffers zouden twee mannen van 21 en 29 jaar oud zijn, die aanwezig waren bij protesten in de buurt van de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.

Volgens Hamas, dat de protesten heeft georganiseerd, zijn maandag genoeg demonstranten bijeen om het grenshek aan de Gazastrook te bestormen. Israël waarschuwde ‘s ochtends dat het een doorbreking van de barrière “koste wat kost” zou willen voorkomen. Volgens getuigen maakt het leger ook gebruik van traangas om de demonstranten bij het grenshek weg te houden.