Het ging dus toch nog mis

Degradatie Roda JC De schok is groot in Kerkrade, waar Roda JC voor de tweede keer in zijn historie degradeert naar de eerste divisie.

Patrick Banggaard van Roda JC blijft teleurgesteld achter op het veld nadat hij met zijn club is gedegradeerd.
Patrick Banggaard van Roda JC blijft teleurgesteld achter op het veld nadat hij met zijn club is gedegradeerd. Foto Henk Korzelius/ANP

Hidde Jurjus stond voor de camera van Fox Sports en noemde het een „nachtmerrie”. Degradatie van Roda JC, de tweede keer in de clubhistorie, na 2014. Zijn rol daarin was deze zondag „dramatisch”, zei de doelman van Roda JC, die wordt gehuurd van PSV. Hij stompte na een half uur met twee handen de bal weg tegen Almere City, waar vangen logisch en eenvoudig leek. Het leidde de openingstreffer in – en daarmee indirect de degradatie.

Na die fout „kom je bijna in een soort shock”, zei Jurjus (24). „Ik heb de mensen hier een verschrikkelijke avond bezorgd.” Huilende fans, boosheid, ongeloof, feestende spelers van Almere – dat soort taferelen.

Met Roda JC (begroting van 11 miljoen) is dit seizoen na FC Twente (30 miljoen) een tweede, voormalige eredivisiegrootmacht gedegradeerd naar de eerste divisie. Roda JC ging verrassend ten onder in het tweeluik in de halve finale van de play-offs voor promotie-degradatie tegen Almere City, de in 2001 opgerichte club zonder eredivisieverleden. Zondag werd het 1-2, na de 0-0 donderdag.

Het ging dus toch nog mis. Lang leek Roda JC op rechtstreekse degradatie af te gaan, begin maart stond de club na 26 speelronden nog laatste. Het vertoonde spel bood weinig perspectief. De clubleiding toonde desondanks vertrouwen in trainer Robert Molenaar en verlengde zijn contract.

De ploeg richtte zich op en won vier van de laatste zeven competitiewedstrijden. Genoeg om rechtstreekse degradatie te voorkomen, maar te weinig om de nacompetitie te ontlopen.

Roda leek het op de rit te hebben en had de overtuiging dat ze het zouden redden in de play-offs, net als vorig jaar. Bovendien beschikken ze voorin over een gevaarlijke driehoek: de Zweed Simon Gustafson en de Duitsers Donis Avdijaj en Dani Schahin.

Wellicht speelde enige onderschatting van Almere – dit seizoen negende in de eerste divisie met 16 nederlagen en 76 tegendoelpunten – een rol. „Wij hadden niet het idee dat dit ons zou overkomen, als je ziet hoe we het voor elkaar hadden”, zei Molenaar tegen Fox Sports. „We hebben hier geen moment rekening mee gehouden.”

Eindelijk was er rust

Bestuurlijk was het na jaren van chaos en een bijna-faillissement eindelijk een beetje rustig in Kerkrade. De voor dit seizoen aangetreden technisch directeur Harm van Veldhoven, eerder trainer bij de club, bracht stabiliteit. „Ik ben geen dromer die zes spelers wil halen in de winter”, zei hij in november in een interview met NRC. Hij volgde de uit zijn functie ontheven Ton Caanen op, verantwoordelijk voor het aantrekken van 44 spelers in anderhalf jaar tijd.

De club heeft roerige jaren achter de rug. Begin vorig jaar presenteerde de in Dubai wonende Zwitsers-Russische investeerder Aleksei Korotaev zich in Limburg. Hij had plannen om de club over te nemen en de begroting flink op te schroeven. Hij sprak de ambitie uit om „binnen vijf jaar Champions League te spelen met Roda JC”. Hij stelde de Franse oud-topspeler Nicolas Anelka aan als zijn adviseur. Maar kort daarna belandde Korotaev in de cel, voor het verstrekken van een ongedekte cheque – inmiddels zou hij op borgtocht vrij zijn.

Champions League is ver weg. Het doel nu: zo snel mogelijk terugkeren naar de eredivisie.