Gezondheidszorg

Huisartsen bieden stellen met kinderwens gentest aan

Zes speciaal opgeleide huisartsen in Groningen en Friesland bieden vanaf deze week stellen met een kinderwens een zogeheten preconceptiescreening aan, meldt De Telegraaf maandag. Uit zo’n test kan blijken of iemand drager is van genen die verantwoordelijk zijn voor een ernstige erfelijke ziekte. Zijn beide partners drager van hetzelfde beschadigde erfelijke materiaal, dan is de kans één op vier dat hun kind zal lijden aan een ernstige ziekte. Het gaat om stofwisselingsziekten, spierziekten, huidaandoeningen en bloedziekten. Nu deze huisartsen de test kunnen afnemen, hoeven de stellen niet meer naar het ziekenhuis. Ook wie geen patiënt is bij de deelnemende Friese en Groningse huisartspraktijken, kan aldaar de erfelijkheidstest laten uitvoeren. De kosten zijn 950 euro. (NRC)