Chipfusie

China kijkt weer naar mogelijke overname NXP door Qualcomm

Chinese toezichthouders hebben het onderzoek naar de voorgestelde overname van het Nederlandse chipconcern NXP door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm heropend. Toestemming van de Chinese autoriteiten is nodig maar staat onder druk door de handelsspanningen tussen China en de VS. Volgens ingewijden is er bij ambtenaren op aangedrongen om met oplossingen te komen om lokale bedrijven te beschermen. Chinese bedrijven hebben eerder al zorgen geuit over het samengaan van de twee chipgrootmachten. De grootste overnamedeal uit de geschiedenis van Qualcomm werd meer dan een jaar geleden al aangekondigd en zou oorspronkelijk eind 2017 afgerond zijn. De deadline voor de overname ter waarde van meer dan 40 miljard dollar staat nu op halverwege dit jaar. (ANP/Bloomberg)