Yates wint bergrit en loopt uit op concurrent Dumoulin

Chris Froome en Fabio Aru verloren meer dan een minuut. De Brit Simon Yates heeft nu een voorsprong van 38 seconden op Dumoulin.

Foto Miguel Median/ AFP

De Brit Simon Yates geldt zeker na zondag als een van de belangrijkste kanshebbers voor winst van de 101ste editie van de Giro d’Italia. Hij won de zware bergetappe naar Gran Sasso en breidde zijn voorsprong op concurrent Tom Dumoulin uit tot 38 seconden. De Nederlander verloor in de laatste slotkilometer 12 seconden op de Brit en staat nu derde in het klassement.

Alleen Thibaut Pinot en ploeggenoot Esteban Chaves konden Yates tot het einde volgden. Chaves staat tweede op 32 seconden achterstand van de 25-jarige Yates. De andere kanshebbers voor het eindklassement van de Ronde van Italië, Chris Froome en Fabio Aru, verloren meer dan één minuut in de negende etappe en staan op meer dan twee minuten achterstand.

Twitter avatar MitcheltonSCOTT Mitchelton-SCOTT #Giro101 “That one was for the boys, the big guys who’ve been riding on the front all day. They’ve have a couple of tough days, but they’ve always been up there.” - @SimonYatess https://t.co/EtubYN5hn6

Yates zeer sterk in laatste kilometer

Al in het begin van de 225 kilometer lange etappe gingen veertien aanvallers er vandoor. Zij konden lange tijd voor het peloton blijven. Vooral Astana maakte tempo om het verschil - dat opliep tot boven de acht minuten - terug te brengen. Pas op 2,3 kilometer van de meet werd de laatste vluchter, de Italiaan Fausto Masnada, teruggepakt.

De tempoversnelling van Miguel Angel Lopez van Astana werd Aru, Froome en Rohan Dennis op ongeveer drie kilometer van de finish te machtig. Dumoulin bleef tot vlak voor het einde mee rijden in de kopgroep waar ook George Bennet van LottoNL-Jumbo deel van uitmaakte.

Het verschil werd uiteindelijk gemaakt in de laatste kilometer waar Yates een patent op lijkt te hebben. De renner van Mitchelton-Scott sprintte in de zesde etappe ook in de laatste meters weg bij zijn concurrenten. Toen pakte hij de roze trui en liet de winst over aan Chaves; deze keer verstevigde hij zijn koppositie.