Vriend van dader mesaanval Parijs aangehouden

De in Tsjetsjenië geboren dader, die zaterdagavond een man doodstak in Parijs, stond al langer op de radar van Franse inlichtingendiensten.

Politie doet onderzoek op de plek waar een man zaterdagavond mensen aanviel met een mes. Daarbij viel een dode, de dader werd doodgeschoten door de Franse politie.
Politie doet onderzoek op de plek waar een man zaterdagavond mensen aanviel met een mes. Daarbij viel een dode, de dader werd doodgeschoten door de Franse politie. Foto Geoffroy van der Hasselt/AFP

Franse politie heeft zondag een vriend van de dader van de mesaanval in Parijs aangehouden. Dat heeft een bron binnen justitie bekendgemaakt, meldt AFP.

Zaterdagavond viel een man in het centrum van de Franse hoofdstad vijf mensen aan met een mes. Bij de aanval kwam een 29-jarige man om het leven. Vier anderen, onder wie een Chinees en Luxemburger, raakten gewond. De dader werd door de politie doodgeschoten. Tijdens de aanval zou hij volgens getuigen “Allahu Akbar” (“God is de Grootste”) hebben geroepen.

Het is nog onduidelijk of de zondag aangehouden vriend betrokken is geweest bij de aanval. De man, net als de gedode dader geboren in 1997, is opgepakt in de stad Straatsburg en wordt ondervraagd.

Volgens Franse media is de dader de in Tsjetsjenië geboren Chamzat Azimov. Hij had geen strafblad maar stond wel al sinds 2016 op de radar van Franse inlichtingendiensten. Azimov zou banden hebben met een groep jihadistische jongeren die IS zouden steunen. De ouders van Azimov, die in Parijs wonen, worden ook ondervraagd.

Dader opgegroeid in Straatsburg

Azimov kwam volgens Le Monde in 2000 in Frankrijk wonen. Hij groeide op in Nice en Straatsburg en kreeg uiteindelijk de Franse nationaliteit.

Volgens de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov had Azimov geen geldig Russisch paspoort meer, meldt Interfax. Hij doet de aanval daarom ook volledig af als een Franse aangelegenheid.

De actie werd opgeëist door Islamitische Staat (IS). Het persbureau van de terreurbeweging, Amaq, heeft een video naar buiten gebracht waarop de dader te zien zou zijn. Daarop zweert een man met een bedekt gezicht trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Het is niet duidelijk of Azimov alleen zou zijn geïnspireerd door de terreurbeweging of dat hij ook hulp heeft gekregen.

Lees meer over de aanval: Een dode, vier gewonden bij aanslag Parijs

Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk het doelwit geweest van terroristen. Sinds 2015 zijn daarbij meer dan 240 mensen om het leven gekomen. De Fransen zijn aangesloten bij de internationale coalitie die strijdt tegen IS in Syrië.

De terreurgroep heeft zeker honderden Tsjetsjenen weten te rekruteren om mee te strijden in Syrië of om in Rusland of het Westen aanvallen uit te voeren. Rusland sloeg in de jaren negentig met harde hand een islamitische opstand in Tsjetsjenië neer.