Noodweer eist opnieuw tientallen levens in India

Verschillende deelstaten zijn getroffen door onweersbuien, zware regenval, en zandstormen. Deze maand zijn in India al meer dan 150 doden gevallen door noodweer.

Kinderen vecht zich door een zandstorm in New Delhi zondag.
Kinderen vecht zich door een zandstorm in New Delhi zondag. Foto Adnan Abidi/Reuters

Noodweer heeft zondag in India tientallen levens geëist. Verschillende provincies werden getroffen door onweersbuien, zware regen en zandstormen. Volgens persbureau AP zijn er minstens 23 doden gevallen, de Indiase krant The Times of India schrijft dat het dodental staat op meer dan veertig.

Daarmee zijn deze maand in India al meer dan 150 doden gevallen door extreme weersomstandigheden. Ook raakten zondag tientallen mensen gewond.

In de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh werden in een storm windsnelheden van meer dan zeventig kilometer per uur gemeten. Tientallen huizen en elektriciteitsmasten werden vernietigd en bomen werden ontworteld. Daarbij vielen zeker negen doden. In de noordoostelijke deelstaat West-Bengalen kwamen nog eens twaalf mensen om het leven door een blikseminslag. De Indiase president heeft op Twitter zijn medeleven betuigt aan nabestaanden.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi Saddened by the loss of lives due to storms in some parts of the country. Condolences to the bereaved families. I pray for the speedy recovery of those injured. Asked officials to provide all possible assistance to those affected.

Zandstorm in New Delhi

Een zandstorm met windsnelheden van meer dan honderd kilometer per uur eiste zondag twee levens in de hoofdstad New Delhi. De storm, die werd opgevolgd door zware regen, zorgde ervoor dat tientallen vluchten moesten worden omgeleid. In de noordelijke stad Rajpura brandden zo’n honderd huizen af na een blikseminslag, meldt het Aziatische persbureau ANI.

Het extreme weer, dat gebruikelijk is in de aanloop naar het regenseizoen vanaf juni, verraste Indiërs begin deze maand omdat het opvallend vroeg begon. Het noordwesten van India moet de komende dagen rekening houden met meer zware onweersbuien.