Doden bij aanslagen op kerken in Indonesië

Bij bomaanslagen tijdens de ochtendmis in Surabaya zijn zeker elf dodelijke slachtoffers gevallen. Ook raakten er 41 mensen gewond.

Een beschadigde motor en brokstukken voor één van de kerken in Soerabaya
Een beschadigde motor en brokstukken voor één van de kerken in Soerabaya FOTO Juni Kriswanto / AFP

Zelfmoordterroristen hebben op zondagochtend in de stad Surabaya bij drie verschillende kerken bommen tot ontploffing gebracht, meldt persbureau AP. Hierbij zijn zeker elf dodelijke slachtoffers gevallen. Er raakten ook 41 mensen gewond. Volgens de politie hoorden de aanslagplegers allemaal tot één familie en waren ze in Syrië geweest. De vader van het gezin zou een van de bommen tot ontploffing hebben gebracht, twee zonen van zestien en achttien jaar gebruikten een motor bij hun aanslag, en de moeder zou twee kinderen van negen en twaalf jaar bij zich hebben gehad.

De bommen gingen af om 07:30 uur lokale tijd, vrijwel tegelijkertijd tijdens de ochtendmis, meldt plaatselijk radiostation El Shinta. Het dodental kan vermoedelijk nog oplopen. Een explosie bij een vierde kerk wordt nog onderzocht door de politie. Uit voorzorg zijn alle kerken in de stad gesloten en is een festival rondom eten afgelast. Surabaya is de hoofdstad van Oost-Java en de één na grootste stad van Indonesië.

Lees ook: Onze correspondent Annemarie Kas schreef een reportage over een verzoeningsbijeenkomst tussen daders en slachtoffers van een bomaanslag op een kerk in Indonesië.

Een woordvoerder van de plaatselijke geheime dienst meldde volgens Reuters dat de aanslagen zijn uitgevoerd door Jemaah Ansharut Daulah, een door Islamitische Staat (IS) geïnspireerde groepering in het land. Ook zouden de aanslagen te maken hebben met gevangenisrellen van enkele dagen geleden, waarbij vijf politieagenten en één gevangene omkwamen.

Doelwit

Kerken op Java zijn vaker doelwit van aanslagen door extremistische groeperingen. In februari van dit jaar drong een man met een zwaard een kerk op Java binnen tijdens de dienst en verwondde vier mensen, onder wie de pastoor. In het jaar 2000 werden bij elf kerken tegelijk bommen tot ontploffing gebracht, waarbij negentien mensen omkwamen.