Roda JC degradeert na verlies tegen Almere

In de finale van de play-offs speelt Almere City tegen De Graafschap. De andere finale gaat tussen Sparta en Emmen.

Foto Henk Korzelius/ANP

Na drie jaar eredivisie is Roda JC voor de twee keer in de clubgeschiedenis gedegradeerd. Het verloor zeer verrassend in eigen huis van Almere City met 2-1. De eerste wedstrijd eindigde in 0-0. Door de winst speelt Almere in de finale van de playoffs om promotie naar de eredivisie tegen De Graafschap. Zij schakelden eerder op zondag Telstar uit met 4-2.

Het is voor het eerst dat Almere City kans maakt om te promoveren. De club, opgericht in 2001, speelde tot het seizoen 2009/2010 onder de naam FC Omniworld en deed voor het eerst in 2014/2015 mee in de play-offs om promotie/degradatie. Toen werden ze in de halve finale uitgeschakeld. De andere finale van de play-offs gaat tussen Sparta en Emmen.

Degradatie Roda JC grote verrassing

In het begin van de wedstrijd kreeg Roda JC een aantal grote kansen maar wist deze niet te verzilveren. Door een fout van Roda-keeper Hidde Jurjus kwam Almere na een half uur spelen op voorsprong. Jurjus bokste de bal weg waarna die voor de voeten kwam van Damon Mirani, hij schoot de bal tegen de paal. In de rebound lukte het Silvester van der Water wel om raak te schieten. Door het uitdoelpunt had Roda twee doelpunten nodig om door te gaan.

Twitter avatar AlmereCityFC Almere City FC Wat een ontlading!! 🙌🏻🙌🏻🙌🏻 #rodalm https://t.co/HXpinoYQXb

Aan het begin van de tweede helft zorgde Dani Schahin ervoor dat Roda nog geloofde in een kans. Uit een corner zorgde hij voor de gelijkmaker. In de resterende speeltijd lukte het de ploeg van trainer Robert Molenaar niet meer om te scoren.

Het gaf achterin veel ruimte weg zodat Almere in de slotminuten via een counter zelfs op voorsprong kon komen. Na de treffer van Faris Hammouti vierden de paar honderd meegereisde supporters uit Almere een groot feest. In de rest van het Parkland Limburg stadion heerste grote droefenis. Roda JC eindigde het seizoen als zestiende en was de laatste wedstrijden in de eredivisie goed in vorm; weinig mensen hadden rekening gehouden met degradatie.

Sparta ternauwernood door

Met hangen en wurgen is het Sparta gelukt om zich te plaatsen voor de finale van de play-offs voor de nacompetitie. Na een 0-2 achterstand tegen FC Dordrecht kwam de ploeg van de zeer ervaren trainer Dick Advocaat terug tot 2-2. Het gelijkspel was voldoende na de 1-2 winst in de heenwedstrijd.

Sparta trad aan op het Kasteel met de derde doelman. Leonard Nienhuis mocht starten omdat de twee andere keepers geblesseerd waren. Al na zeven minuten kon hij de bal uit het net halen nadat Denis Mahmudov met een afstandschot had gescoord. Nienhuis stond op het verkeerde been nadat een ploeggenoot de bal aanraakte.

Na de vroege voorsprong begon Dordrecht jacht te maken op de tweede treffer. Deze viel zeer gelukkig nadat Jeremy Cijntje ineens de bal voor zijn voeten kreeg en scoorde. Sparta gaf net als in de eerste wedstrijd zeer makkelijk een doelpunt cadeau. Toen schoot Stijn Spierings keihard op eigen goal en miste keeper Kortsmit de bal; dit keer kwam Nienhuis in botsing met een verdediger en leek na de 0-2 achterstand degradatie onafwendbaar.

In de tweede helft kwam Sparta goed terug via een doelpunt van Deroy Duarte. Hij schoot in de 57e minuut de aansluitingstreffer binnen, twintig minuten later zorgde spits Robert Mühren tijdens een scrimmage voor de gelijkmaker waardoor verlenging niet nodig was.

NEC geloofde even in een stunt

NEC stond voor de bijna onmogelijke taak om de 4-0 nederlaag uit de eerste wedstrijd tegen Emmen weg te poetsen. De ploeg van trainer Pepijn Lijnders begon voortvarend aan de wedstrijd. Al binnen tien minuten had spits Anass Achahbar twee keer gescoord. Een wonder leek in de maak. Die droom werd in de 14e minuut kapot geschoten door Alexander Bannink. Via een counter scoorde de aanvallende middenvelder van Emmen het belangrijke uitdoelpunt.

NEC verloor daarna de controle over de wedstrijd en had alle geluk dat Bannink in de 29e minuut op de paal schoot. Vlak voor rust kwam het geloof bij de Nijmegenaren weer terug door doelpunten van Frank Sturing en Ole ter Haar Romeny. In de resterende 45 minuten had NEC nog twee doelpunten nodig voor een stunt, maar dat was teveel gevraagd. NEC verzaakte om de bal rustig rond te spelen en het klasseverschil met Emmen uit te buiten; in plaats daarvan schoten verdedigers hoge ballen de zestien in waar kleine spits Achahbar weinig mee kon.

Twitter avatar necnijmegen N.E.C. Nijmegen AFGELOPEN ⏱ | Het is over en uit.. 😔 N.E.C. heeft geknokt en gestreden deze wedstrijd, maar het kwam niet verder dan 4️⃣-1️⃣. #NECEMM https://t.co/fYLHipsjl4

Ook De Graafschap naar finale play-offs

Eerder op de dag plaatste De Graafschap voor de finale van de play-offs om promotie naar de eredivisie. De club uit Doetinchem won thuis met 4-2. Als De Graafschap volgende week de finale wint tegen Almere City, kan de club na twee seizoenen afwezigheid weer terugkeren in de eredivisie.

Na de 3-2 nederlaag moest De Graafschap thuis met meerdere doelpunten verschil winnen en dat lukte. Vier minuten na aftrap scoorde Lars Nieuwpoort het eerste doelpunt vanuit een hoekschop. Ook het tweede doelpunt viel vanuit een corner. Ditmaal kopte Youssef El Jebli de hoekschop van Daryl van Mieghem binnen.

Na rust voerde Telstar de druk op: Mohammed Hamdaoui scoorde de 2-1 vanuit een vrije trap. Fabian Serrarens bracht de finale van de play-offs weer binnen handbereik van De Graafschap. Nadat Andrija Novakovich voor Telstar een penalty (3-2) scoorde, leek verlenging noodzakelijk. Zo ver kwam het echter niet: tien minuten voor tijd zorgde Daryl van Mieghem voor het verlossende doelpunt.