Zeker 26 doden na bloedbad Burundi

Sinds president Pierre Nkurunziza in 2015 bekendmaakte voor een derde termijn te gaan, heerst er onrust in het centraal-Afrikaanse land.

Een politieagent tijdens een campagne tegen het omstreden referendum.
Een politieagent tijdens een campagne tegen het omstreden referendum. Foto AFP

Tijdens een aanval in een dorp in het noordoosten van Burundi zijn vrijdagnacht zeker 26 mensen vermoord, onder wie vrouwen en kinderen. Ook zijn er minstens zeven mensen gewond geraakt, meldt persbureau AFP. In de nacht van vrijdag op zaterdag drong een groep mannen gewapend met geweren en steekwapens het dorp binnen. Een plaatselijke functionaris zei tegen AFP:

“Deze criminelen zijn van huis naar huis gegaan en hebben een echt bloedbad aangericht. Sommige slachtoffers zijn onthoofd, anderen zijn overhoop geschoten met geweren. Er is zelfs een volledige familie levend verbrand in hun eigen huis.”

Wie de daders zijn, is nog onduidelijk. De Burundese minister van Veiligheid spreekt volgens persbureau AP van een aanval van “een terroristische groep”.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwden in 2015 voor een herhaling van de genocide van 1994. Aanval Burundi kan massaslachtingen in gang zetten.

Controversieel referendum

Donderdag kunnen Burundezen stemmen in een controversieel referendum over de goedkeuring van een derde termijn van de president van het Afrikaanse land. Nadat president Pierre Nkurunziza in 2015 bekendmaakte langer door te willen regeren, ontstond grote onrust.

Bij gevechten tussen de regering en verschillende rebellengroeperingen kwamen honderden mensen om het leven. Militairen en aanhangers van Nkurunziza worden ervan beschuldigd standrechtelijke executies uit te voeren. Volgens Human Rights Watch (HRW) hebben leden van de regeringspartij zich schuldig gemaakt aan het “doden, mishandelen en intimideren van personen die gezien worden als tegenstanders”. Meer dan 400.000 Burundezen zijn hun land ontvlucht.

Opvallend is dat zowel Hutu’s (80 procent van de Burundese bevolking) en Tutsi’s (die 15 procent van het volk opmaken) zich tegen Nkurunziza keerden. Deze groeperingen stonden voor het vredesakkoord van 2005 altijd lijnrecht tegenover elkaar. Bij de genocide in buurland Rwanda kwamen bij de strijd tussen de twee groepen tussen 1962 en 1993 een kwart miljoen mensen om.

Burundi ligt in centraal-Afrika, onder Rwanda.