Vitesse en Utrecht spelen finale play-offs Europees voetbal

Vitesse won met 2-1 van ADO Den Haag. FC Utrecht won met dezelfde cijfers van sc Heerenveen.

Doelman Martin Hansen van Heerenveen kwam tijdens het begin van de wedstrijd hard in botsing met Sean Klaiber en moest het veld op een brancard verlaten.
Doelman Martin Hansen van Heerenveen kwam tijdens het begin van de wedstrijd hard in botsing met Sean Klaiber en moest het veld op een brancard verlaten. Foto Dennis Wielders/ANP

Met speels gemak heeft Vitesse zich geplaatst voor de finale van de play-offs voor Europees voetbal. Na de overtuigende zege tegen ADO Den Haag (2-5) hoefden de Arnhemmers in de tweede wedstrijd in een halfleeg Geldredome zich niet overmatig in te spannen. Het won met 2-1. FC Utrecht won met dezelfde cijfers van sc Heerenveen.

De eerste wedstrijd had Heerenveen met 4-3 gewonnen. Voor FC Utrecht is het de derde finale op rij in de play-offs. Vorig jaar won Heracles en mocht voor het eerst in haar geschiedenis Europees voetbal spelen. Het werd in de voorronde voor de Europa League uitgeschakeld door het Portugese FC Arouca.

Twitter avatar fcutrecht FC Utrecht 💪💪💪 FINALE BEREIKT! 💪💪💪 #utrhee #fcutrecht #playoffs https://t.co/knKwtzwQsO

ADO leek niet te geloven in een stunt

ADO begon nog wel scherp, het kreeg alleen weinig kansen en leek ook niet te geloven dat een stunt in Arnhem mogelijk was. Het gaf veel ruimte weg waar Vitesse handig gebruik van maakte. Via een counter kwam in de 32ste minuut de bal bij rechtsbuiten Roy Beerens die hard voorgaf, waarna spits Tim Matavz knap vanuit de lucht de bal binnenknalde.

De score werd begin tweede helft uitgebreid door middenvelder Mason Mount. Hij was in de eerste wedstrijd tegen ADO ook al twee keer trefzeker. Voor de club uit Den Haag deed Nasser El Khayati in de 55ste minuut nog iets terug, hij bracht het verschil weer naar één. Maar van een slotoffensief van ADO Den Haag was geen sprake meer.

Grote kans op gelijkmaker Heerenveen

In een heerlijk duel vol strijd en passie was FC Utrecht net wat sterker dan Heerenveen. De uitploeg moest al in de beginfase gedwongen afscheid nemen van haar doelman. Bij het uitkomen kwam Heerenveen-keeper Martin Hansen hard in botsing met Sean Klaiber waarna hij op een brancard van het veld werd gedragen.

Zijn vervanger Wouter van der Steen was in de 39e minuut kansloos op een heerlijke volley van Rico Streider. De middenvelder haalde hard uit op het randje van de zestien nadat verdediger Denzel Dumfries de bal had weggekopt. In het begin tweede helft zorgde verdediger Mark van der Maarel met een kopbal voor een comfortabele voorsprong. In de slotfase deed Marco Rojas voor Heerenveen nog wat terug en in de allerlaatste minuut van de blessuretijd leek Dumfries zijn club naar de finale te koppen, maar de bal ging net over het doel.