Een dode, vier gewonden bij aanslag Parijs

De dader stak zaterdagavond met een mes in op voorbijgangers in Parijs. Hij werd door de politie gedood. De Franse antiterrorisme-eenheid is een onderzoek gestart.

Politie bij de plek waar het steekincident plaatsvond.
Politie bij de plek waar het steekincident plaatsvond. Foto Thomas Samson / AFP

Een man heeft zaterdagavond in het centrum van Parijs vijf mensen aangevallen met een mes. Hierbij kwam een 29-jarige man om het leven. Vier andere slachtoffers raakten gewond, maar zijn buiten levensgevaar.

Na het steekincident doodde de Franse politie de dader, melden internationale persbureaus. Volgens Reuters werd de verdachte in 1997 geboren in Tsjetsjenië, maar kreeg hij in 2010 de Franse nationaliteit. De vader en moeder van de verdachte worden ondervraagd door de Franse politie. De 21-jarige verdachte had geen strafblad, maar was door politie wel aangemerkt als potentiële bedreiging voor de staatsveiligheid, schrijven Franse media.

De Franse president Macron zei op Twitter dat Frankrijk opnieuw de “prijs van bloed” betaalt, maar “geen centimeter toegaf aan de vijanden van de vrijheid.” Macron prees de moed van de agenten die “de terrorist neutraliseerden”. Volgens premier Edouard Philippe waren agenten negen minuten na de eerste melding ter plaatse.

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron La France paye une nouvelle fois le prix du sang mais ne cède pas un pouce aux ennemis de la liberté (2/2).

De aanval vond plaats in het tweede arrondissement van de Franse hoofdstad in de buurt van l’Opéra, een populair uitgaansgebied met cafés, restaurants en theaters. Persbureau AP meldt dat de Franse autoriteiten het onderzoek naar de aanval in handen hebben gegeven van een openbaar aanklager die is gespecialiseerd in onderzoek naar terrorisme. Aanklager Francois Molins zei tegen de pers dat de verdachte volgens getuigen “Allahu Akbar” zou hebben geroepen. Eén van de gewonden komt uit Luxemburg, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land.

Frankrijk is de afgelopen jaren vaak getroffen door terroristische aanslagen. In 2015 kwamen 12 mensen om het leven bij een schietpartij op het satirische tijdschrijft Charlie Hebdo, dat zich kritisch uitliet over de islam. Later dat jaar in november vielen 89 doden bij een aanslag op Parijse concertzaal Bataclan. Recentelijk kwamen drie mensen om het leven na een uren durende gijzeling in een supermarkt in het zuid-Franse Trèbes. De gijzelaar eiste de vrijlating van Salah Abdeslam, verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november 2015. Abeslam werd onlangs tot 20 jaar celstraf veroordeeld vanwege een terroristische moordpoging op agenten in het Belgische Vorst, vier maanden na de aanslag op Parijs.

Correctie (13 mei 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de nationaliteit van de verdachte Russisch was. Die claim werd later ingetrokken door persbureau Reuters. Dat is hierboven aangepast.