Omstreden grondhandel van Nederlands zonnebedrijf

NRC-Onderzoek Powerfield zegt marktleider te zijn in de Nederlandse zonnesector. Kleine beleggers financieren het bedrijf, met grote risico’s.

Powerfield, een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in Nederland, houdt zich bezig met omstreden grondtransacties en agressieve grondspeculatie. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

Het bedrijf kocht sinds 2015 grond voor negen zonneparken met geld van particuliere beleggers. Voor de grond van vier parken betaalden deze beleggers anderhalf tot twee keer zoveel als de prijs die de directeuren van Powerfield aanvankelijk voor de grond betaalden. Dat kon doordat verschillende gelieerde vennootschappen van het zonnebedrijf de grond onderling doorverkochten, soms nog op dezelfde dag. Beleggers waren niet van het prijsverschil, tot een miljoen euro, op de hoogte.

Volgens directeur Jean-Louis Bertholet maakt Powerfield veel „grond-gerelateerde kosten” die de waarde van de grond verhogen, zoals bodemonderzoek en de aanvraag van vergunningen. „Die kosten moeten worden ondergebracht bij de juiste bv.”

Een notaris en een oud-notaris die op verzoek van NRC de zaak bekeken, denken echter dat beleggers worden misleid. Die betalen al voor een verwachte grote waardestijging, terwijl die niet door documentatie zoals een taxatierapport wordt ondersteund.

Marktleider

Powerfield, dat vier jaar bestaat, claimt marktleider te zijn in de sterk groeiende Nederlandse zonneparkenbranche. Het bedrijf kreeg tot nog toe 260 miljoen euro aan rijkssubsidies toegewezen. Bijna alle parken van Powerfield zijn nog in ontwikkeling, en voor een deel is nog geen subsidie. Alleen een zonnepark in Veendam is in maart van dit jaar geopend. Het bedrijf ontwikkelt ook het grootste zonnepark van Nederland, ruim een vierkante kilometer groot, in het Groningse Vlagtwedde. Het is in gesprek om het project te verkopen.

Uit onderzoek van NRC blijkt dat op andere locaties, waar met geld van beleggers al grond is aangekocht, de bouw van een zonnepark nog ver weg is. Een voorbeeld is een project in Eemshaven. Powerfield suggereert dat het daar volgens het bestemmingsplan een zonnepark mag bouwen. Volgens de gemeente Eemsmond en het havenbedrijf Groningen Seaports is dit echter niet zo.

Powerfield zegt in een reactie op het artikel dat het de kwalificaties van NRC „met klem” verwerpt. Volgens het bedrijf hebben de notaris en oud-notaris geen inhoudelijke dossierkennis en kunnen zij daarom niet over de bedrijfsvoering oordelen. Powerfield noemt zijn eigen aanpak „onorthodox”.

Voor niets gaat de zon op E8-11