Monetaire unie

Draghi: begroting voor eurozone nodig als schokdemper

De eurozone heeft een „aanvullend begrotingsinstrument” nodig om bij „grote schokken” niet uit elkaar te groeien. Dit heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vrijdag gezegd in een toespraak in Florence. Draghi geeft met zijn uitspraak steun aan voorstellen van onder meer de Franse president Emmanuel Macron en de Europese Commissie om een speciale begroting voor de eurozone op te tuigen. Nederland en andere Noord-Europese landen zijn kritisch over zo’n eurobegroting. Draghi acht een „extra laag van stabilisatie” voor het muntgebied nodig. Die zou er bovendien voor moeten zorgen dat het monetair beleid niet wordt „overbelast”. Ondanks de oprichting van euronoodfondsen moest de ECB grootschalig ingrijpen om de crisis te bezweren. (NRC)