‘Dit schilderij bleek een heel ander verhaal te hebben’

Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schilderij

Summit. Acrylverf op papier, gemaroufleerd op linnen , 155 x165 cm.
Summit. Acrylverf op papier, gemaroufleerd op linnen , 155 x165 cm. Schilderij van Lucas Silawanebessy, Foto Sylvia Huijsmans

‘Ik heb dit schilderij al heel lang, maar voor dit artikel dacht ik: laat ik toch weer even contact opnemen met de kunstenaar, om hem te vragen wat hij er ook alweer mee uit wilde beelden. En het bijzondere was: het bleek dat ik er in al die jaren een ander verhaal van had gemaakt.

„Ik ken Lucas Silawanebessy persoonlijk, hij is de broer van Ben, die ooit mijn partner was en achtentwintig jaar geleden is overleden. Daardoor wist ik dat Lucas een keer op Bali was. En ik heb de hele tijd gedacht: je ziet lava die naar beneden loopt, vanaf een vulkaan op Bali.

„Maar dat is dus niet zo. Wat je ziet, vertelde Lucas, is de beklimming van de berg Fuji. De rode strepen die ik voor lava aanzag, zijn groepen Japanners die, in de verte, met fakkels omhoog lopen. Lucas had de beklimming van de Fuji gezien tijdens een studiereis naar Japan.

„Het maakt voor mij geen verschil. Wat mijn toenmalige partner en mij direct aansprak toen we het werk zagen, is nog hetzelfde. Dat zijn het prachtige kleurgebruik en de geheimzinnige compositie. We hebben het indertijd onmiddellijk gekocht. Het is een mysterieus doek, je kunt denken dat het abstract is, maar tegelijk weet je: er zit meer in. Sterker, hoe langer ik dit werk heb, hoe meer ik erin denk te herkennen.

„Het schilderij heeft op diverse wanden in mijn huis gehangen, maar sinds een jaar of drie hangt het op z’n definitieve plek, in de nieuwe zitkamer. Daar krijgt het prachtig daglicht.

„In mijn huis hangt meer kunst, mijn eerste werk kocht ik van een medestudent, toen ik op de kunstacademie zat. Maar van alles dat er hangt, is dit mijn absolute favoriet. Misschien ook omdat het een groot werk is, het maakt echt indruk als je het ziet. En het heeft nu de beste plek in het huis, waar het de aandacht krijgt die het verdient.”