Licht luierend bruisje

We hebben ontdekt dat een glaasje bubbels het hele jaar door smaakt, aldus .

In Nederland is 4 procent van alle gedronken wijn mousserend, in België is dat 13. Weliswaar blijft onze consumptie daarmee hopeloos achter bij die van onze zuiderburen maar we doen ons best het gat te dichten. Want terwijl daar de belletjesdorst stabiel is gebleven, gingen wij beduidend meer drinken. Neem champagne. Daar dronken we vorig jaar 7,7 procent meer van. Bovendien schudden we de door de Belgen zo beginnegapte Hollandse zuinigheid van ons af: we geven er 11 procent meer aan uit. Daarbij hebben we inmiddels ook ontdekt dat zo’n glaasje bubbels het hele jaar door smaakt. Vandaar wellicht ook dat de schrijvers van Bubbels niet hebben gewacht met de lancering van hun boek tot de voor de hand liggende laatste decemberweek.

In eerste instantie bekroop mij overigens een milde vorm van argwaan bij de subtitel. Ontkurk de juiste fles met de SPARKLE-methode, hetgeen staat voor Smaak, Prijs, Ambiance, Regio, Kwaliteit, Lifestyle en Eten. Even had ik de angst dat ik dankzij dit mantra zou belanden in een inhoudsarme powerpointpresentatie van een ad-interimcommunicatieprofessional, afkomstig van een thans zo verguisde creatieve mbo-studie. Maar na het ontkurken van Bubbels neem ik dat terug. Anne Wouters en Ron Meijer blijken goed geïnformeerd en weten hun kennis helder te delen.

En net toen ik meende toch een omissie te ontdekken in het verder zo complete handboek – ik dacht dat Pét-Nat ontbrak – dook deze op. Want ook de Pétillant Naturel werd geduid, de bruisende natuurwijn gemaakt volgens de methode ancestrale. Daardoor proefde ik direct de La Petite Folie weer terug van Stephane Bannwarth in de Elzas. Rozenbottels in een badje van rozenblaadjes. Gekonfijte ananas. Passievrucht en wat kokoskruimel. Yuzu-zuren. In volstrekte harmonie en via een licht luierend bruisje tot ons gebracht. De nieuwe oogst is onderweg naar Nederland. Dus nog even geduld maar u kunt zich vast inlezen.