Een maandje vegan is echt voor iedereen te doen

Groen doen Elke week gidst NRC je richting een duurzaam leven.

Foto Istock

Vlees is nodig om na een maaltijd niet met een hongergevoel te blijven zitten, dacht ik altijd. Maar door de milieubelasting die vlees met zich meebrengt – er zijn veel meer grondstoffen nodig voor dierlijk voedsel dan voor plantaardig voedsel – zat het me steeds minder lekker. En dan nog de uitstoot, mest en ander afval. Wie klimaatverandering en andere rampen wil tegengaan, kan het beste stoppen met vlees eten.

Vorig jaar zijn mijn vriendin en ik van de ene op de andere dag veganistisch gaan eten: niet alleen geen vlees en vis, maar geen enkel dierlijk product meer. Geen boter, geen kaas, geen eieren, geen zuivel, zelfs geen honing. We begonnen met een maand – ik dacht: een paar weken moet wel vol te houden zijn. Uiteindelijk bleek het veel makkelijker dan ik had gedacht, dus na die eerste maand zijn we niet meer gestopt. Inmiddels eten we al bijna een jaar veganistisch en ik voel me er prima bij.

Voordat we begonnen, bereidden we ons een week lang goed voor: we vroegen vrienden om tips voor recepten, kookboeken, producten, websites, winkels en eetgelegenheden. Daar bleken er allemaal heel veel van te zijn. Van bijna elk dierlijk product bestaat wel een plantaardige vervanger. En die ‘haakjesproducten’ ben ik zowaar zeer gaan waarderen. Bij de avondmaaltijden vleesvervangers zoals veganistisch ‘gehakt’, veganistische ‘vissticks’, ‘kipstukjes’, ‘hamburgers’ of balletjes. Op brood veganistische ‘smeerworst’, ‘filet americain’ en ‘roomkaas’.

Ik vond een romige sojamelk-‘chocola’ met noten, lekkerder nog dan gewone chocolade. En bij feestjes bakken we lekkere veganistische taarten en brownies.

Thuis maken we wat we willen, elders grijpen we af en toe nog mis. Veel eetgelegenheden en winkels hebben inmiddels gelukkig ruime keuze voor veganisten, maar soms wordt je ook glazig aangekeken, of krijg je als ‘veganistische optie’ toch iets met bijvoorbeeld kaas of zuivel-ingrediënten. Helemaal puriteins ben ik overigens niet, als ik bij mensen op bezoek ben en er is niet op gerekend, zie ik iets met boter best door de vingers.

Een maand proberen, dat is voor iedereen te doen. Om je op weg te helpen zijn er online ‘uitdagingen’, zoals de ‘vegan challenge’ of ‘veggie challenge’. Ze nemen je aan de hand door je elke dag een mailtje met een veganistisch recept te sturen, en tips en trucs met je te delen. Mijn tip heb je al: ga voor de vervangers.